SOCIETAT
Societat 22/02/2012

Els sindicats d'universitats anuncien mobilitzacions per l'augment de la jornada laboral

S'oposen a l'increment de jornada de 35 hores setmanals a 37 hores i mitja. Aquest dimecres s'ha reunit la Mesa d'Universitats Públiques Catalanes, i a la reunió s'han comunicat els ajustos de personal que s'apliquen a tota la funció pública de la Generalitat

Acn
3 min

BarcelonaEls sindicats convoquen tota la comunitat universitària a les mobilitzacions que portaran a terme i que s'iniciaran el pròxim 29 de febrer amb la vaga convocada per CCOO, CGT, CSC i UGT. Aquest dimecres s'ha reunit la Mesa d'Universitats Públiques Catalanes, formada per membres de les 7 universitats públiques, l'administració i els sindicats CCOO i UGT. En aquesta reunió s'ha comunicat l'aplicació dels ajustos al personal que s'aplica a tota la funció pública de la Generalitat.

Els sindicats han explicat que la situació laboral dels PAS (personal d'administració) i dels PDI (personal docent d'investigació de les universitats) "queda empitjorada". A més, s'oposen a l'increment de jornada de 35 hores setmanals a 37 hores i mitja perquè "això comportarà que s'acomiadi personal interí i hi hagi més alumnes per classe, fins a 140, fet que no compleix amb els objectius del Pla Bolonya", ha assegurat el portaveu d'UGT. També, defensen una posició contrària a la retallada del 3% del sou.

Segons els sindicats, els principals afectats davant aquestes mesures són el personal PAS, a qui afecta l'increment de jornada i la reducció de sou i que són el 40% dels treballadors universitaris. A més, han assegurat que als treballadors PDI laboral també els afecta la reducció de sou i que només queden exempts els PDI funcionaris, com és el cas dels catedràtics.

Segons ha declarat Lluís Peralta, hi ha més de 1.000 llocs de personal docent d'investigació (PDI) que estan a punt de ser suprimits. Davant d'aquesta situació, el portaveu d'UGT i la secretària d'universitats han anunciat que "només ens queda la mobilització. Estem en un escenari de lluita i defensarem el que hem aconseguit després de tanta lluita. Per això, ampliarem el calendari de manifestacions". A banda d'aquestes concentracions, els sindicats també denunciaran legalment la invasió de competència "perquè els agents socials estem defensant l'autonomia universitària, ja que és un dret constitucional que tenim i que no defensen les universitats".

Han anunciat també que les mesures que es volen prendre encara no són definitives a causa de l'autonomia universitària i que hauran de ser estudiades pels gabinets jurídics de les universitats i de la Generalitat. Dins aquestes mesures es troben la suspensió del complement de productivitat, la supressió dels ajuts de fons social, les matrícules gratuïtes per als treballadors, el tiquet menjador i, la principal mesura a la qual s'oposen els sindicats, l'increment de la jornada laboral que implica reduir personal interí.

Els sindicats proposen altres mesures per evitar la reducció de personal i l'augment de jornada laboral com són reduir l'estructura de gerència, "perquè és molt cara", reduir els sous dels integrants d'aquest grup, "que cobren més que el president del Govern", i reduir també el nombre de càrrecs acadèmics.

Maria José Saura ha informat també que "els diners de les retallades se'ls queden les universitats i no la Generalitat. És una manera de recuperar diners després de la retallada del 2011. I és per això que les universitats han renunciat a l'autonomia universitària". En aquest sentit, els sindicats afirmen que s'han sentit sols davant la Generalitat, ja que "les universitats no han defensat els treballadors".

Segons han denunciat els sindicats, les retallades afectaran principalment els llocs de treball –que es reduiran–, la docència i la recerca i faran que hi hagi més alumnes per aula. En definitiva, provocaran una situació pitjor de docència i recerca en què el servei que s'oferirà serà més dolent, segons ha informat el portaveu d'UGT.

Els sindicats, davant aquesta situació de contrarietat causada per les retallades, tenen previst iniciar un seguit de manifestacions. Per ara, els sindicats se centren en les mobilitzacions i no han entrat en negociacions.

stats