Societat 24/11/2011

Més de la meitat del menjar en bon estat que es llença prové de les llars

En l'àmbit familiar es llença el 58% dels aliments en bon estat, seguit de les botigues de distribució i dels establiments de restauració i l'hostaleria. Cada català llença 35 quilos de menjar en bones condicions per any

Ara
1 min

BarcelonaEl 58% del menjar en bon estat que es llença a Catalunya prové de les llars, segons dades de l'Agència Catalana de Residus (ARC). El seu director, Josep Maria Tost, ha explicat aquest dijous quins són els àmbits on es desaprofita més menjar. Després de les llars, el 26% del malbaratament alimentari prové de la distribució al menor, i en tercer lloc, amb un 16%, de la restauració i l'hostaleria. Si les dades s'emmarquen en una anàlisi més global, resulta que el malbaratament alimentari representa un 6,3% dels residus municipals generals, unes 262.471 tones anuals. Això són 35 kg, per persona i per any.

Les dades formen part d'un estudi que l'ARC ha encarregat a la Universitat Autònoma de Barcelona per tal de conèixer quina és la generació total de residus alimentaris produïts a Catalunya, així com les quantitats potencialment aprofitables de cara a poder conscienciar la ciutadania i establir mecanismes per aprofitar aquest menjar.

A Europa les xifres també són preocupants: l'any 2006 es llençaven 179 quilos per habitant i per any. El 42% d'aquest malbaratament provenia de les llars; el 39%, dels processos de fabricació; el 14%, dels serveis de restauració i càtering, i un 5%, de la distribució. L'estudi europeu assenyala que el 60% dels residus domiciliaris es podrien evitar i alerta que si aquest creixement no s'atura, el malbaratament de menjar a les llars podria incrementar-se fins a un 40% el 2020.

stats