Universitats
Societat 06/06/2012

Les universitats catalanes adverteixen que l'estudiant ja paga ara un 21% del cost dels estudis

Alerten que incrementar un 66% els preus sense un càlcul del cost real per plaça pot comportar futures reclamacions dels alumnes

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaUn estudi elaborat per l'Observatori del Sistema Universitari, una plataforma independent de recerca formada per professors i estudiants de les universitats catalanes, estima que en el curs actual l'estudiant català ja paga un 21,38% del cost de la seva plaça.

Basant-se en això, l'autora de l'estudi i professora de matemàtica aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Vera Sacristán, adverteix que "amb l'aplicació del decret del govern espanyol –que fixa una forquilla d'entre el 15% i el 25% del cost– no caldria apujar els preus i menys encara un 66%".

Sacristán explica que avui no hi ha una comptabilitat analítica a les universitats que permeti conèixer el cost real dels estudis. El decret espanyol preveu que s'ha d'establir un mètode unificat de comptabilitat analítica per fixar el cost per plaça, sobre la base del qual es fixarà l'aportació de l'estudiant, però no posa una data límit per fer-ho. "Només diu que mentre no existeixi aquest mètode de càlcul, l'Estat no augmentarà la seva contribució a les beques i això com a màxim fins al 2015", explica la professora.

Per això, alerta que si en un futur es regula la comptabilitat analítica que permet conèixer el cost real, es podria constatar que l'increment del 66% en els preus actuals ha fet pujar l'aportació de l'estudiant més enllà del 25% del cost que fixa el decret "i això podria donar peu a futures reclamacions dels universitaris que han pagat per sobre del que fixa el decret".

L'estudi de l'Observatori calcula l'aportació de l'estudiant sobre el 60% del cost de la universitat, que és la part que considera que pertany a la docència, mentre que la recerca ocuparia el 40% del cost. "El decret diu que l'estudiant ha d'aportar entre el 15% i el 25% del cost del servei i el servei que ell rep és la docència", argumenta Sacristán.

Basant-se en això, l'Observatori ha calculat l'aportació que van fer els universitaris catalans el curs 2008-2009, l'últim del qual es tenen dades totalment tancades, i el percentatge en el cas de Catalunya va ser d'un 15,19%, el més baix de totes les autonomies (la mitjana estatal era del 19,88%). L'autonomia amb una aportació més alta de l'estudiant era Extremadura amb un 29,9%.

Des d'aquell curs, els preus s'han encarit i l'estimació que l'Observatori fa basant-se en les dades de què disposa del curs 2011-12 és d'un 21,49% d'aportació mitjana de l'estudiant en l'àmbit estatal i un 21,38% en el cas de les universitats públiques catalanes.

L'estudi també assenyala que la comparativa internacional situa la universitat pública espanyola com la sisena més cara de la Unió Europea de 21, segons un informe de l'OCDE, només al darrere del Regne Unit, Irlanda, els Països Baixos, Itàlia i Portugal. El país més car, però, són els Estats Units, seguit de Corea del Sud.

Quant a percentatge de la despesa pública en educació dedicat a beques universitàries, l'estat espanyol està a la cua de l'OCDE amb un 10% aproximadament.

stats