EDUCACIÓ
Societat 29/02/2012

El rector de la UB creu que "si hi hagués un horitzó d'esperança" no hi hauria manifestacions

Dídac Ramírez adverteix a TV3 que "la crisi farà canviar moltes coses, també la universitat", però recorda que fins ara, al seu centre, no hi ha hagut acomiadaments

Ara
2 min
Dídac Ramírez ha visitat 'Els matins' de TV3

BarcelonaEl rector de la Universitat de Barcelona (UB) i secretari de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, Dídac Ramírez, considera, en relació amb les vagues a les universitats d'aquest dimecres, que "hi ha motius per manifestar una preocupació per un estat de coses", però pensa que cal identificar "qui t'ha d'escoltar". En la seva opinió, el destinatari d'aquestes protestes no hauria de ser la Generalitat, sinó "els llocs de decisió que estan portant el sud d'Europa a una situació absolutament insostenible".

En una entrevista a 'Els matins' de TV3, Ramírez ha assegurat que si no ocupés el càrrec de rector de la UB "aniria a les manifestacions, però no en contra del Govern", sinó "per dir prou allà on s'ha de dir". En la seva opinió, més enllà de les retallades, el que motiva les protestes actuals és la falta d'un "horitzó d'esperança". "Si hi hagués algun motiu d'il·lusió, això no es produiria", opina Ramírez. De fet, el rector creu que "la crisi farà canviar moltes coses, també la universitat", però confia que "el Govern prioritzi l'educació com a base del futur de Catalunya", un fet que creu que ja s'està produint.

Tot i així, Ramírez discrepa del secretari d'Universitats, Antoni Castellà, que considera que cal reformar el sistema perquè els alumnes amb rendes més altes paguin més i això permeti ampliar el nombre de beques. "El meu model és França, Alemanya o els països nòrdics, en què els estudiants paguen molt menys que aquí per la universitat", assenyala el rector, que recorda que en aquests països la política de beques també és molt més àmplia, i critica, en canvi, que "en aquest moment l'increment de beques no s'acaba de veure per enlloc".

El rector de la UB ha defensat que les universitats han d'emprar "models de gestió empresarials d'èxit", sense que això suposi "una privatització" dels centres. "Serem molt curosos perquè això no passi", ha assegurat. Ramírez ha afegit que, tot i la reducció pressupostària a què han hagut de fer front els últims anys, "a la UB no hi ha hagut cap acomiadament" perquè s'ha "prioritzat el capítol de personal". Ha admès, això sí, que "els professors associats han acabat cobrant menys", però ha elogiat que "la resposta de tota la comunitat educativa", que ha estat "exemplar".

stats