Creen una aplicació per predir terratrèmols amb els sensors del telèfons mòbils

MyShake utilitza l'acceleròmetre per detectar les primeres vibracions i enviar una notificació als telèfons propers abans de la tremolor més intensa

Auri Garcia Morera
2 min
MyShake

BarcelonaEl Laboratori de Sismologia de Berkeley, a la Universitat de Califòrnia, ha desenvolupat una aplicació capaç de predir terratrèmols aprofitant els sensors de moviment dels telèfons mòbils. MyShake, que de moment només està disponible per a Android però també arribarà a iOS en un futur, utilitza l'acceleròmetre per detectar les primeres vibracions. Si la utilitzen un nombre suficient d'usuaris, podrà enviar una notificació als telèfons de les zones més properes abans que hi arribi la tremolor més intensa.

En un article publicat a 'Science Advances', els investigadors detallen com funciona l'algoritme que diferencia entre els moviments normals i les primeres vibracions d'un terratrèmol. Quan el dispositiu està immòbil en una superfície plana, l'aplicació compara qualsevol vibració amb dades històriques de terratrèmols. Després d'una primera classificació a cadascun dels telèfons, s'envia la informació al servidor central, que posa en comú les dades rebudes de diversos dispositius per determinar si efectivament es tracta d'un terratrèmol.

Segons els investigadors, un mòbil intel·ligent modern pot detectar un terratrèmol de 5 graus en l'escala de Richter a 10 quilòmetres de distància de l'epicentre. Perquè en posar en comú les dades es pugui determinar correctament si es tracta d'un terratrèmol, i precisar la ubicació exacta de l'epicentre i l'hora en què ha començat, es necessiten un mínim de 300 mòbils per cada àrea de 111 per 111 quilòmetres, amb una separació mitjana de 6,4 quilòmetres. Si es compleixen aquests requisits, és factible enviar alertes uns segons o fins i tot uns minuts abans de la tremolor més intensa.

Aquests avisos preventius ja són possibles amb les dades dels sismògrafs, que són sensors molt més precisos que l'acceleròmetre d'un telèfon mòbil. En aquest cas, però, fins i tot les xarxes més denses estan formades per un nombre reduït de dispositius amb grans distàncies entre ells. Aprofitar les dades dels mòbils, encara que siguin menys precises, permetria crear una xarxa alternativa molt més densa, amb un gran nombre d'observacions en punts diferents, cosa que podria millorar la precisió dels càlculs finals.

stats