ESCOLA, OFENSIVA CONTRA EL CATALÀ
Efímers 07/05/2015

Wert intenta dinamitar altre cop el model d’immersió

El PP demana ampliar el període de matriculació perquè es triï el castellà

Elisabet Escriche
3 min
HI TORNA Wert diu que els pares no han pogut escollir l’escolarització en castellà a Catalunya.

BarcelonaConscient que s’acaba la legislatura i que difícilment repetirà la majoria absoluta, el govern de Mariano Rajoy ha fet servir una de les poques bales que li queden per tornar a intentar dinamitar el model d’immersió lingüística escolar català. Aquest cop la bala té forma de recurs contenciós administratiu presentat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ja l’ha acceptat a tràmit. En el recurs el ministeri d’Educació, capitanejat per José Ignacio Wert, sol·licita com a mesura cautelar que Ensenyament ampliï el període de preinscripció per al curs 2015-2016 (que es va acabar el 17 de març) perquè l’alumnat pugui sol·licitar el castellà com a llengua vehicular a l’escola. El Govern va anunciar ahir mateix que hi presentarà al·legacions.

En concret, el recurs vol que la conselleria de Rigau “notifiqui individualment” a l’alumnat en un termini de set dies hàbils (preferiblement la primera setmana de maig) que té la possibilitat de sol·licitar més castellà a l’aula. Si Ensenyament no complís aquest termini, el ministeri vol que es mantingui oberta la possibilitat de sol·licitud “en qualsevol moment”. El ministre Wert va matisar ahir que aquesta obertura del “període addicional” de preinscripció seria només per a les famílies que vulguin una escolarització en castellà. “S’ha presentat el recurs perquè l’imprès de prescripció no preveia aquesta possibilitat i en l’àmbit lingüístic es limitava a preguntar quines eren les llengües que coneixia l’alumne”, va dir Wert. El ministre va afegir que en cap cas pretén anul·lar la matriculació: “La preinscripció és perfectament vàlida”.

L’altre aspecte que vol aconseguir el PP i que recull el recurs és que només que un alumne sol·liciti el castellà com a llengua vehicular automàticament s’obligui tota la classe a fer el 25% de l’horari lectiu en castellà. A la pràctica vol dir impartir en aquesta llengua l’assignatura de castellà i una altra.

La resposta de la conselleria d’Ensenyament va ser immediata. Rigau va deixar clar que el període de matriculació per a educació infantil, primària i ESO es farà, tal com estava previst, del 8 al 12 de juny i va avançar que en deu dies presentaran les al·legacions al recurs del ministeri. La consellera es va mostrar convençuda que els tribunals donaran la raó al Govern i que es mantindrà el model d’immersió lingüística. Tot i així, va assegurar que aquest nou pas del ministre Wert és “administrativament un disbarat” i “políticament una gran ofensa”. “És l’últim intent del PP, abans d’acabar la legislatura, de matar el model d’immersió lingüística”, va assegurar la consellera.Rigau va anar més enllà i va assegurar que la intenció política de fons d’aquest nou pas del PP és la “desaparició de la llengua catalana’’ perquè s’utilitzi només en l’àmbit familiar.

Aquest recurs canvia les regles de joc fixades pel mateix PP amb la Lomce davant d’una petició d’escolarització en castellà. La llei Wert, que ha entrat en vigor aquest curs, preveu el pagament amb diners públics d’una plaça en una escola privada (quantificada en més de 6.000 euros per curs) si Ensenyament no garanteix l’educació en un centre públic o concertat en castellà a l’alumne que ho demani. La consellera va detallar ahir que aquest curs s’han rebut una seixantena de sol·licituds però que “cap s’ha resolt favorablement”.

Front comú en defensa del català

Totes les forces polítiques, excepte Ciutadans i òbviament el PP, i la comunitat educativa van mostrar ahir el seu rebuig al recurs de Wert. El president, Artur Mas, va retreure al govern de Mariano Rajoy que vulgui “canviar als tribunals” el que no pot “canviar a través dels vots”. Representants de CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP van voler escenificar la seva unió en defensa del model d’immersió lingüística en una compareixença conjunta al Parlament en què van qualificar la nova estratègia del PP d’“atac al català”. Ciutadans, en canvi, es va quedar sol reclamant una educació trilingüe. També van criticar la mesura l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la plataforma Somescola.cat i la Federació d’AMPA (Fapac), entre d’altres.

stats