‘Futur internet’?

Léonard Janer: Director Del Centre De Transferència Tecnològica Del Tecnocampus
2 min
‘Futur internet’?

Divendres 8 de maig, vuit del vespre, Install Party al Tecnocampus de Mataró. Estic gaudint del moment i reflexiono. Davant meu tinc el futur: nois i noies acompanyats de tutors, familiars i amics que mostren el resultat d’hores de feina, nous entorns de desenvolupament ja no tan nous, paraules fins fa poc estranyes per a ells i elles: Edison, Scratch, Arduino, Raspberry, Banana, Makey, impressores 3D, escaneig de persones per poder-les imprimir...

Veig molts nens i nenes -segur que no han acabat encara l’ensenyament primari- i això ja els apassiona... No pot ser de cap altra manera. Ha canviat la manera com la tecnologia està a l’abast de tothom. I la manera com l’hem de transmetre i ensenyar als espais d’ensenyament superior ja ha progressat: treballem junts, en projectes que són reals, i usem les eines que tots podem tenir, perquè la indústria ens demana gent formada en aquests entorns i perquè necessitem que l’aprenentatge es faci des de la pràctica, la iniciativa, la passió.

L’FI quedarà superat

Recordo fa uns anys que es parlava de futur internet (FI). De fet la Comissió Europea està en la tercera fase del programa iniciat el 2012. El futur que es visualitzava llavors va camí de quedar del tot superat per les magnífiques feines que es poden fer amb eines i solucions a l’abast de tothom. Si busquem els termes més de moda, l’ internet of things (IoT) està molt ben posicionat. Tot connectat a internet, dades i sensors, informació en temps real, a l’abast de tothom (OpenData) per desplegar amb força el concepte de smart cities.

Jo sóc tecnòleg, però crec sobretot en la força de les persones. M’agrada més parlar de smart citizens : les persones seran qui ens donaran més dades, quan i on vulguin, i seran per a ells: per millorar la seva qualitat de vida, com es desplacen, la salut, l’educació i com es relacionen. Els sensors per a les ciutats estan bé, però comencem per millorar les realitats de producció actuals: més informació quan toca, millora de processos... Podem fer les coses més bé, la nostra indústria pot ser més competitiva i tenim les eines.

Despleguem l’ industrial internet of things (IIoT). La indústria necessita persones que coneguin bé aquesta realitat de system on a chip (SoC): com tenir a la butxaca dels pantalons un potent sistema que ens permet controlar el nostre entorn, de manera fàcil, intuïtiva, versàtil i adaptada a les necessitats reals... Introduïm-los sense por a tots els entorns de formació, no els defugim, cada vegada estan més presents, són més, més eficients i de consum més reduït, i més versàtils.

Tota una tarda disfrutant i marxo cap a casa content, sé que estem en la bona línia. El Roger, el Sergi, el Manu, el Jordi i tants d’altres, alumnes que he tingut aquest curs... Continueu, no pareu, tenim moltes coses a fer junts.

stats