Fan una aplicació que t'espiarà per avaluar la teva salut mental

A través de la càmera del mòbil o de l'ordinador analitzarà factors com els gestos, la mida de la pupil·la, la quantitat de parpellejos i els batecs del cor, però també estudiarà què llegeixes i què difons a les xarxes socials

Ara
2 min
QUI MANA EN LA TELEFONIA MÒBIL?

BarcelonaUn equip de científics de la Universitat de Rochester desenvolupa una aplicació per a mòbils i ordinadors que serà capaç d'espiar l'usuari amb la càmera mentre fa servir l'aparell per avaluar-ne la salut mental. L'equip, encapçalat pel professor d'informàtica Jiebo Luo, ha presentat el seu projecte basat en els vídeos 'selfie' aquesta setmana a la Conferència de l'Associació Americana per a la Intel·ligència Artificial, segons la Universitat de Rochester. Luo insisteix que quan hagin acabat l'aplicació, l'usuari, evidentment, li haurà de donar permís perquè pugui recopilar dades mentre fa servir l'aparell.

El programa enregistra vídeos de l'usuari mentre fa altres coses i n'analitza aspectes com la quantitat de parpellejos per minut, la mida de la pupil·la, els moviments del cap i els gestos de les expressions de la cara, i n'infereix d'altres, com la velocitat dels batecs del cor, que es determina a partir de petits canvis del color del front. La intenció, segons Luo, és "observar silenciosament el teu comportament" d'una manera que ni molesti ni es noti, sense que et calgui explicar a l'aplicació com et sents.

El sistema també analitza què escriu l'usuari a Twitter, què hi llegeix, a quina velocitat llegeix i tecleja... No té en compte altres dades que podria recol·lectar amb el mòbil però que no li serien útils, com el lloc on sigui la persona. Tot això s'ha calibrat amb una sèrie de proves fetes amb un grup de 27 persones, a les quals van enviar missatges i tuits reals per fer-los sentir emocions i estudiar com reaccionaven, així van poder descobrir quines reaccions ajudaven a saber si el material que rebien era positiu o negatiu.

Combinant les dades amb la manera com els membres del grup de proves deien que es sentien, van entrenar el sistema, que ja és capaç d'entendre si l'usuari se sent bé, d'una manera neutral o malament. De moment, només tenen en compte emocions positives, neutrals i negatives, però Luo espera fer més sensible el programa perquè pugui arribar a diferenciar, per exemple, entre la tristesa i una enrabiada. Més endavant pretenen llançar una aplicació que serviria perquè els usuaris siguin més conscients de l'evolució de les seves emocions i les puguin ajustar.

stats