El .cat és el domini "més estrany d'internet", segons 'The Washington Post'

Un article explica amb humor l'origen del domini i la persecució de la llengua i la cultura catalanes

Ara
3 min
Captura de pantalla de la notícia sobre el .cat a 'The Washington Post'

BarceonaUn article amb to humorístic i divulgatiu de 'The Washington Post' presenta el domini .cat com el millor d'internet, però sobretot perquè 'cat' vol dir gat en anglès i perquè, com tothom sap, a la xarxa hi proliferen els vídeos de gats, els 'memes' sobre gats i tota mena de fotografies de felins. Amb tot, l'article amb el títol "El curiós cas del .cat, el domini més estrany i més radical d'internet", no només fa broma, també explica l'origen del domini i la persecució de la cultura catalana d'una manera senzilla i directa.

'The Washington Post' parteix de l'anècdota de la clausura de la web NYtimes.cat, que feia paròdia del 'New York Times' replicant-ne la portada amb fotografies de gats, per explicar que en realitat el .cat té un origen sense res a veure amb els felins: "És una abreviació de 'català', una llengua i cultura de l'est d'Espanya perseguida durant molt de temps". Explica que els promotors del domini van passar anys fent lobi per posar en marxa el domini quan tot just hi havia vuit grans dominis actius i genèrics (.arpa, .edu, .gov, .com, .mil, .net, .org i .int).

Persecució contra la cultura catalana

"Els catalans no ho han tingut fàcil durant molts anys", diu el text, "originalment un estat nació autònom a l'est de la península Ibèrica, amb la seva cultura i llengua pròpies, Catalunya va ser doblegada per Espanya al segle XVIII –i sistemàticament erosionada des de llavors–". I continua: "una sèrie de monarques espanyols van desmantellar l'autogovern regional de Catalunya als segles XVIII i XIX"; al segle XX, "sota la dictadura de Francisco Franco als catalans només se'ls permetia parlar, dir missa i fer negocis en espanyol –una mica d'autoritarisme amb la intenció d'eliminar la cultura catalana–".

L'article continua explicant que, tal com suggereix l'existència del .cat, tots aquests esforços van ser en va i que entre 5 i 10 milions de persones encara parlen català. Després de la dictadura, diu, hi havia un "real i renovat interès de reviure i potenciar la identitat catalana". En aquest context a finals dels 90, un home, Amadeu Abril, "va tenir una idea": utilitzar internet, llavors un nou invent, per promoure la cultura catalana a través d'un nou domini. Ara pot no semblar gaire complicat, explica, però llavors "era una bogeria", perquè quan només hi havia vuit dominis genèrics es tractava d'afegir-ne un només per al català, un idioma desconegut per la majoria. Era una cosa que no havia intentat mai ningú abans.

Els reguladors d'internet n'eren escèptics, continua, i resumeix les llargues gestions i les despeses que es van haver d'assumir fins que el 2005, contra tots els obstacles, es va posar en marxa. Des de llavors s'han fet molt més habituals els dominis culturals a internet, i "altres territoris d'Espanya amb mentalitat separatista", com Galícia i el País Basc, també han registrat els seus dominis lingüístics. A d'altres llocs com la Gran Bretanya i Rússia també han seguit l'exemple.

L'article també repassa l'èxit del domini per promoure el català, explica que les pàgines en català han augmentat un 25% respecte al 2002, que el 2013 el català va esdevenir el dissetè idioma més usat a la Wikipedia i el vuitè més utilitzat en blogs actius, que el .cat és el domini que ha crescut més ràpid a Espanya i que ja hi ha més de 88.000 webs actives que el fan servir. Fins i tot fa referència a multinacionals com Google i Nespresso que han adoptat el domini per a versions en català de les seves webs.

stats