Un sector a l’alça a la recerca de professionals

J.m.
2 min
La informàtica encara és una bona aposta en relació al futur laboral.  Estimular la presència de la dona en l’àmbit tecnològic és un repte de present.

L’any 1967 van aparèixer les primeres associacions d’informàtica i el 1971 es van atorgar els primers títols universitaris a l’Instituto de Informática de Madrid. En menys de cinquanta anys, els llicenciats en enginyeria informàtica han passat de ser unes persones a qui l’imaginari col·lectiu veia com hackers o freaks a ser uns titulats que la majoria d’empreses es disputen. “La informàtica és l’eina que fem servir per millorar la vida de les persones i aquest impacte en la societat fa que sigui imprescindible per a tots nosaltres”, assenyala Marc Mora, desenvolupador de programari a l’empresa Kriter Software.

Segons el X Informe Adecco Professional, l’evolució de la contractació de perfil qualificat per àrees laborals mostra que el sector informàtic va liderar la nova ocupació l’any 2014 amb el 28,3% de contractacions d’Adecco; el 2013 suposava el 16,5%. Unes xifres esperançadores si no fos per l’altra cara de la moneda: no hi ha prou professionals formats per l’actual demanda que hi ha. Un estudi de l’oferta i la demanda de feina el 2014 dut a terme pel portal d’ocupació InfoJobs revela que les ofertes de feina en informàtica i telecomunicacions han augmentat un 31%. La manca de titulats fa que sigui un dels sectors amb menys competència: 21 candidats per vacant, mentre que la mitjana de sectors està en 59 candidats.

“El nombre d’empreses del sector TIC ha crescut, així com el nombre de persones ocupades, ja que atreu innovació i emprenedoria per la seva capacitat transformadora i de creació de negocis”, confirma Pedro Gómez, president de l’Associació d’Empreses d’Informàtica i Tecnologies de la Informació de Catalunya (ASEITEC) i gerent a Kriter Software. A la vegada, reclama més alineació amb el món educatiu: “L’atracció dels joves a treballar en aquest sector es veu amb inquietud, ja que les matrícules en estudis tècnics estan en xifres més que preocupants, i això pot hipotecar i condicionar el futur”. De fet, es preveu que l’absència de professionals TIC a l’Estat comporti que aquest any quedin sense cobrir 85.000 llocs de treball, segons Microsoft España.

Tot i les dades negatives, l’estudi nacional sobre la situació laboral dels professionals del sector de tecnologies de la informació del Consell de Col·legis d’Enginyeria Informàtica sosté que les professions TIC constitueixen una gran possibilitat de creació de riquesa, ja que la seva activitat incrementa la productivitat i la capacitat d’innovació de les empreses. “Reivindiquem el coneixement associat a la tecnologia, que és el que aporta valor. El que fa que una empresa sigui competitiva és precisament com i en quin moment de la seva cadena de valor l’aplica”, subratlla Marc Mora.

“La mobilitat i el cloud acaparen en aquest moment l’atenció del sector i comença a ser significatiu l’augment d’interès en el big data ”, apunta Pedro Gómez. El gerent de Kriter Software explica que el sector de les TIC s’està internacionalitzant i que Llatinoamèrica es posiciona com un mercat d’interès. Tot i això, reclama que les mesures de suport al sector en el cas català haurien d’ajudar a superar aquestes perspectives: “L’Agenda Digital Catalana no només hauria de ser un instrument que dinamitzi el desenvolupament del sector TIC, sinó que hauria de formar part de les polítiques transversals que facin superar els reptes econòmics i socials del país”.

stats