Especials 02/11/2021

Torna una setmana temàtica per posar en valor el ric patrimoni de la pedra seca

Impulsat per COL·LABORAxPAISATGE, del 19 al 28 de novembre es portarà a terme la segona edició de l’esdeveniment amb un ampli programa d’activitats

2 min
La tècnica de la pedra seca, per fer marges o cabanes de pastors, per exemple, és Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO des de fa 3 anys

La Setmana de la Pedra Seca celebrarà del 19 al 28 de novembre la segona edició amb un programa d’activitats a tots els Països Catalans que ara ja arriba a la cinquantena de propostes, i hi ha temps fins al 12 de novembre per inscriure-n’hi més. Està impulsada per COL·LABORAxPAISATGE amb el suport de nombroses entitats del país.

www.collaboraxpaisatge.cat trobareu una agenda en línia amb exposicions, tallers, xerrades, activitats de voluntariat, sortides de descoberta, concursos a Instagram... També es poden seguir a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #SetmanadelaPedraSeca. Són activitats pensades per a totes les edats i per a tots els públics, i estan organitzades per entitats, col·lectius i voluntaris de tots els Països Catalans per difondre i posar en valor la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva.

L’objectiu de la Setmana de la Pedra Seca és commemorar el tercer aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco, el 28 de novembre del 2018, però també visibilitzar aquest patrimoni paisatgístic predominant i identitari en bona part dels nostres paisatges rurals i capgirar la dinàmica d’abandonament que comporta el deteriorament i la destrucció, i que coincideix amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva.

Als Països Catalans hi ha un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines… Molts d’aquests elements estan protegits o bé situats dins de parcs naturals. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

La Setmana de la Pedra Seca és una iniciativa de COL·LABORAxPAISATGE, un projecte de cooperació impulsat per ADRINOC amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i amb la col·laboració de nombroses entitats que treballen per fer extensiva la proposta a tots els seus territoris.

Les primeres activitats són ben aviat, com és el cas del X Curs d’Iniciació a la Construcció de Marges a Raixa (Mallorca) aquest divendres, o el taller de construcció d’un marge de pedra seca a Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà) el 13 d’octubre. Però el gruix de les activitats serà a partir del 18 de novembre. N’hi ha per a escolars o famílies i altres de dirigides a un públic més adult, com xerrades, exposicions i projectes de reconstrucció, com ara el d’una barraca de pedra seca situada a Bonastre (Tarragonès) i el d’un mur de pedra seca al bosquet de l’Hospital d’Olot. Podeu consultar totes les activitats previstes a www.collaboraxpaisatge.cat

stats