L’anàlisi d’Antoni Bassas: 'Només han sabut parlar de Catalunya'

Crec que ha sobrat esperit de resistència i ha faltat esperit d’autoestima per la dinàmica realitat catalana i d’orgull per una pàgina inoblidable de la defensa dels drets civils

Avui s’acaba la campanya i tinc una pregunta, una preocupació i una crítica.

La pregunta és de què ha parlat Espanya en aquesta campanya? Una campanya és una gran debat nacional. Quin ha estat, doncs, el tema estrella del debat? No hi ha dubte: el tema ha estat Catalunya. Només cal veure les portades d’avui de dos dels principals diaris espanyols.

A 'El País', com que ahir van passar per Barcelona Sánchez, Casado i Rivera, han titulat “El pols sobre Catalunya agita la recta final de la campanya”.

I de què va aquest pols? Aparentment, de qui és el més dur amb l’independentisme, de qui amenaça més amb el 155. En realitat va molt més enllà.

Com llegim a la portada d’'El Mundo', Rivera proposa “Un pla a 10 anys perquè l’estat torni a Catalunya”. Tinguin present que el titular que es posa a la portada d’un diari quan falten 48 hores per a les eleccions es tria curosament. Si Rivera hi surt dient que tenen un pla a 10 anys per espanyolitzar-nos és perquè saben que Catalunya és el que més mobilitza. Aquí tenen, novament, en un sol titular, una nova prova que allò que guanyar més diners als mitjans i guanyar més vots als partits és Catalunya, i concretament, tot allò que representi acabar amb el seu poder polític. Per dir-ho en paraules de Cayetana, Catalunya és una anomalia.

Que el resum de la campanya sigui aquest és molt decebedor. Ahir van sortir les xifres de l’atur. Resulta que creix a Espanya i cau a Catalunya.

Aquí les tenen:

A Catalunya l’atur està en l’11,6%, a Madrid en l'11,7%; la mitjana espanyola està en el 14,7%, a Andalusia tenen més del 21% i a Extremadura més del 22%.

Veig aquestes xifres i penso: ¿el pla a deu anys més urgent que hauria de fer l’Estat no hauria de ser a Andalusia o a Extremadura? Torno a la pregunta: de què ha parlat Espanya? ¿De l’atur estructural que anys de transferències de renda directes no han pogut eliminar? Catalunya és el 25% de les exportacions espanyoles. ¿S’imaginen com seria l’economia espanyola si tothom exportés com Catalunya? ¿Han parlat del canvi climàtic? ¿De l’accés a l’habitatge, del futur dels joves, de l’educació infantil, del sistema de pensions? Segur que hi han dedicat algun paràgraf, ¿però ha estat el centre de la campanya? No. Però si no saben ni resoldre el vot de l’estranger i hi ha unes cues tremendes al vot per correu! No. El centre de la campanya ha estat Catalunya. Aquesta campanya ha continuat l''¡A por ellos!'. No és estrany, per tant, que Vox estigui en condicions de fer un gran resultat diumenge.

Són imatges del míting de la ultradreta ahir a València. Va quedar gent al carrer, que no va poder entrar al local. I aquesta és la preocupació que els deia. Vox entrarà diumenge al Congrés i qui sap si al govern. Hi ha vot ocult i indecís al voltant de Vox. Al PP i a Ciutadans estan ben amoïnats.

I finalment la crítica, la crítica per als partits independentistes catalans. Els ha faltat un relat sobre Catalunya que la gent pugui compartir i repetir amb autoestima. I això que ho tenien fàcil. Ens hem fet tips de sentir com ens acusaven de xenofòbia, racisme, supremacisme. ¿Podem permetre que ho digui la dreta hereva del franquisme? Ho diuen justament quan mor Neus Català, supervivent dels camps nazis, aliats de Franco. Cayetana va preguntar “Com és que no volen viure amb espanyols?” ¿Com vol que no vulguem viure amb espanyols si mitja Catalunya té pares o avis nascuts fora de Catalunya? ¿Que és que el PP pensa aixecar un mur si Catalunya s’independenditza? ¿Que és que no volen conviure amb francesos o portuguesos? Han parlat de fractura social a Catalunya. ¿Les xifres de l’atur del sud d’Espanya no són les xifres de l’autèntica fractura social?

I no s'hi val que JxCat i ERC tinguin els líders a la presó o a l’exili. Crec que ha sobrat esperit de resistència i ha faltat esperit d’autoestima per la dinàmica realitat catalana i d’orgull per una pàgina inoblidable de la defensa dels drets civils.

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats.

I que tinguem un bon dia. I fins diumenge, a la nit electoral.

Més continguts de