L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘1.720.000 europeus sense els seus eurodiputats’

«Ara, mentre denunciem que una part de la nostra representació ha estat burlada, i per respecte a tota la gent que s’ha manifestat a Estrasburg, sisplau, partits, recordeu el que va dir Guardiola en aquest plató: “M’ofèn que els partits independentistes no vagin junts”»

Aquest matí s’ha constituït el Parlament Europeu sorgit de les eleccions del 26 de maig. Els eurodiputats són 751, però avui, quan s’han assegut als escons de l’hemicicle, eren 748. En faltaven tres: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín. Com és sabut, cap dels tres era a la llista que l’estat espanyol va lliurar al Parlament Europeu sota el pretext que no han jurat la Constitució espanyola i que, per tant, no havien adquirit la plena condició d’eurodiputats. A Junqueras no el van deixar anar a jurar i a Puigdemont i a Comín els van convidar a fer-ho a Madrid.

Milers de persones han protestat a les portes del Parlament Europeu. Al final, Puigdemont no s’ha sumat a la protesta perquè des d’ahir que sabia que a Estrasburg hi havia una nombrosa presència policial espanyola i que en aplicació d’un conveni existent hauria pogut detenir-lo.  El president s’ha quedat ben a la vora, acompanyat de Comín i de Gonzalo Boye, com es veu en aquest tuit del director d’’El Punt Avui’, Xevi Xirgu.

Que cap dels tres no hagi pogut entrar a l’hemicicle no vol dir que el seu cas no hi hagi ressonat. Així que ha començat la sessió, el parlamentari del Sinn Féin Matt Carthy ha demanat la paraula per una qüestió d’ordre:

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, un home de Berlusconi, condecorat amb el premi Princesa d’Astúries, no ha contestat.

Aquest no és el final de la història. Recordem que el Tribunal Suprem espanyol ha preguntat al Tribunal de Luxemburg per la immunitat de Junqueras, i que Boye ja ha anunciat un recurs al mateix Tribunal.

El fet que tres electes no hagin pogut seure avui a Estrasburg és un atac a la democràcia, en concret als drets dels tres electes i del seu 1 milió set-cents mil electors. És una altra ganivetada a la idea d’Europa com a reserva democràtica del món, una ganivetada feta en nom de valors que semblen estar per sobre de la democràcia i els drets humans, com és el dels interessos dels estats i la unitat d’Espanya.

Ara, mentre denunciem que una part de la nostra representació ha estat burlada, i per respecte a tota la gent que s’ha manifestat a Estrasburg, sisplau, partits, recordeu el que va dir Guardiola en aquest plató: “M’ofèn que els partits independentistes no vagin junts”.

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats. 


I que tinguem un bon dia.