L'anàlisi d'Antoni Bassas: '900 milions: l'Estat pacta que complirà el seu pacte'

Cada any, tu i jo pactem que jo et faré una feina, però jo no compleixo mai. I llavors t’ofereixo un pacte: pactem que compliré el pacte però, a canvi, la feina te l’hauràs de fer tu.

Avui en tenim una de bona.

Resulta que demà s’aprovaran els pressupostos generals de l’estat (i donant una nova mostra de la seva capacitat de resistir, Pedro Sánchez, 48 hores abans de la votació ja tenia els vots).

I ara ve la bona: de resultes de la negociació, Esquerra va anunciar ahir que ha pactat amb el govern espanyol que la Generalitat executarà inversions en infraestructures per valor de 900 milions d’euros.

Tant queixar-nos que l’Estat pressuposta inversions a catalunya i després no les compleix, doncs fem com s’ha fet al País Basc: tu, Estat dóna'm els diners, que jo, Generalitat ja m’ocuparé que les obres es facin. 

Esquerra ha explicat que s’estableix un “mecanisme per garantir que s'executen les inversions de l’estat a Catalunya”.

Quines? Hi ha de tot, acabar amb els retards connexió entre l’AP7 i AP2, pacificar la Nacional II al Maresme ( que és un acord del 2009), inversions a l’eix pirinenc, 43 per edificis i cotxes del Mossos, 60 milions pel Catalunya Media City, a les 3 xemeneies de Sant Adrià, perquè es construeixi per fi al nostre país un hub de producció audiovisual de dimensions europees.

Aquesta és una bona notícia, sí, perquè si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit. Però al mateix temps, aquesta sí que és bona.

Perquè no em diguin que això no podria ser un gag dels germans Marx. Cada any, tu i jo pactem que jo et faré una feina, però jo no compleixo mai. I llavors et dic, saps que? T’ofereixo un pacte: pactem que compliré el pacte però, a canvi, la feina te l’hauràs de fer tu.

Està molt bé els 900 milions en mans de la Generalitat, està molt bé que Esquerra ho hagi pactat amb allò que diuen a Esquerra que algú ha de fer aquests acords. Però la barra de l’estat és còsmica. L’estat està obligat per llei, l’Estatut, a invertir a catalunya una quantitat en funció del seu PIB, que és vora un 20% de l’espanyol. Als darrers Entre l’any 12 i l’any 18, no només no es va arribar mai al 20% sinó que es va arribar al 8%. I els anys que s’acostava al 20% tampoc s’executava necessàriament. El 2021 es va executar el 36% del pressupostat. Aquest any, primer trimestre, un 16%.

O sigui, hem pactat que compleixin el pacte. Què és el traspàs de Rodalies? No! Això és que pactes amb l’estat quines obres faràs i l’estat et passa els diners (i en qüestió de diners, catalunya es paga sobradament les seves obres)

Avui llegeixo a El País que algú del Ministeri de Transports deia ahir a Madrid que “a Cataluña le ha tocado un premio. Però això no és decidir, això és gestionar. 

El repte és si nosaltres serem capaços de fer-ho millor, en sabem més, senzillament per una qüestió de proximitat. Esperem que sí.

Bon dia

stats