L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El conseller Giró demana responsabilitat a les empreses energètiques'

El sector privat energètic ha de fer sacrificis, més enllà que a casa abaixem a 17 graus el termòstat, com va aconsellar Ana Patricia Botín, del Santander

2 min

Aquest matí encara estem fent comptes de la milionada en ajudes extraordinàries que el govern espanyol va aprovar ahir per alleugerir l’encariment de l’energia que està provocant la guerra d’Ucraïna. Recordin dues magnituds: el govern PSOE - Unides Podem va anunciar que es gastaria 6.000 milions d’euros en tres mesos, fins al 30 de juny, en ajudes directes al preu de la benzina per abaixar-la 20 cèntims, i 10.000 milions d’euros en crèdits de l’ICO.

I un dels que va passar comptes ahir va ser el conseller d’Economia, Jaume Giró, que va anar a TV3 i va recordar que, de crèdits, el govern espanyol encara en deu molts, que encara en té molts de pendents de pagar de la crisi del covid i que, per descomptat, sumats aquests 6.000 milions en tres mesos que posarem de la nostra butxaca i els 10.000 milions en crèdits, tot plegat significarà més endeutament i no solucions duradores. I aleshores Giró, que ha passat la seva vida professional en empreses com Gas Natural (ara Naturgy), Repsol i la Caixa (ara CaixaBank) i coneix els comptes de resultats de les empreses energètiques, va afirmar que ara era el moment de demostrar responsabilitat social corporativa i que aquestes empreses fessin alguna cosa més que perdonar cinc cèntims per litre de combustible.

M’apresso a dir que si la setmana passada reclamàvem mesures a qui les podia prendre -Pedro Sánchez-, ara no el criticarem per prendre-les, però el 30 de juny em temo que els preus continuaran disparats i que, per tant, cal alguna cosa més que solucions a curt termini per desinflamar el carrer, i que el sector privat energètic ha de fer sacrificis més enllà de fer-nos abaixar a 17 graus el termòstat de casa, com va aconsellar Ana Patricia Botín, del Santander. Giró va fer diana amb el seu comentari.

Es va explicar bé, no com els firmants del pacte a quatre pel català a l’escola. Ahir la portaveu del Govern i la portaveu d’Esquerra van admetre el que és clamorós, que han sortit tard i sense la força que dona que parlin els pesos pesants a explicar que un pacte així, el menys dolent possible, el que vol és treure els jutges i les associacions de guàrdies civils de l’escola en català. Ara els partits diuen que s’han donat un mes per millorar la reforma de la llei de política lingüística. Una manera de dir que s’han donat un mes perquè Junts no es despengi del consens. Els ho dèiem: falta lideratge.

Que tinguem un bon dia.

stats