Anàlisi

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'L'efecte Sánchez o com fer invisible el conflicte sense solucionar-lo'

"El conflicte polític entre Catalunya i Espanya ha estat pràcticament absent del debat al Congrés. Un any després dels indults, Sánchez no sent cap urgència en relació a Catalunya. Demà hi ha la reunió Sánchez-Aragonès. No dic “l’esperada reunió” perquè no hi ha grans entusiasmes populars al darrere de la trobada. Ni s’ha escalfat per bé o per mal aquests dies"

2 min

Avui s’acaba el debat de política general al Congrés i Sánchez se n’ha sortit: ha anunciat l’impost a la banca i a les elèctriques i la gratuïtat temporal de Rodalies, i ha cosit la majoria d'esquerres que l’aguanta. També ha descol·locat tant el PP que 48 hores després, Feijóo encara no ha dit que està en contra de l’impost, que és el que li tocaria, perquè sap que la mesura és popular. Com escriu avui des de Madrid en David Miró, Sánchez és com el Madrid, que sempre ressuscita quan el donen per mort. A sobre, el PP es va embolicar amb ETA el primer dia. Amb ETA, que fa quatre anys que està oficialment dissolta i en fa onze que va abandonar la violència armada. Però ells, a pinyó fix: ETA. Fins i tot van provar de descol·locar els socis de Sánchez, Bildu, demanant un minut de silenci per Miguel Ángel Blanco i els diputats de l’esquerra basca també es van posar drets. No només això, sinó que ahir la portaveu de Bildu va dir des del faristol que sentien "enormement" el mal que s’havia causat a les víctimes. Bildu està intent una objectiu molt difícil: discutir-li l’hegemonia al PNB i encara que està molt lluny d’aconseguir-ho és ara un soci rellevant de Sánchez a la política espanyola.

Però tot això que els explico és la part visible de l'iceberg. Sota la superfície, a la part més gran, invisible i per tant més perillosa, què ha canviat? El conflicte polític entre Catalunya i Espanya ha estat pràcticament absent del debat al Congrés. Un any després dels indults, Sánchez no sent cap urgència en relació a Catalunya. Demà hi ha la reunió Sánchez-Aragonès. No dic “l’esperada reunió” perquè no hi ha grans entusiasmes populars al darrere de la trobada. Ni s’ha escalfat per bé o per mal aquests dies.

I això que en la profunditat continuen passant coses: hem sentit els àudios publicats per El Món en què un jutge de l’Audiència Nacional i el comissari de policia encarregat de la lluita contra el crim organitzat senten un altre comissari presumint que li han “venut la burra” del compte fals a Suïssa de Trias a El Mundo i no passa res. Igual com vam sentir una ministra de Defensa comprant àudios.

Mentrestant, ahir, la Comissió Europea va demanar a Espanya que renovi d’una vegada el Consell General del Poder Judicial i va posar Espanya al mateix sac que Hongria, Polònia i França per l'ús del sistema d'espionatge Pegasus.

I davant d’això, tot té un aire de continuïtat tan feixuc com la calor que està fent. I de continuïtat i de calor en tenim per estona.

Bon dia!

stats