L'anàlisi d'Antoni Bassas: "AstraZeneca i Janssen són vacunes molt segures" (Dr. Oriol Mitjà)

Tenim la sort que vivim al món desenvolupat i que tenim a la nostra disposició el remei que ens pot salvar la vida o evitar que entrem a una unitat de cures intensives o que trepitgem un hospital. No renunciem a aquest recurs perquè tinguem por, i procurem no viure en el titular d’última hora

2 min

Ahir va venir a l’Ara el doctor Oriol Mitjà. I vam parlar de vacunes, perquè unes hores abans de l’entrevista la Unió Europea, que és la que ens compra les vacunes, va dir que s’encomanen a Pfizer, perquè AstraZeneca i Janssen han paralitzat el lliurement de les seves vacunes a causa dels casos de trombes. Pzifer avançarà 50 milions de dosis, cinc dels quals seran per a Espanya, aquest mateix mes d’abril. La pandèmia ens ha ficat a tots en una conversa universal sobre vacunes i laboratoris, com si en fóssim experts, quan en realitat la immensa majoria només podem repetir el que sentim. I, com que vivim en un cicle de notícies continu, en què a cada hora canvien els titulars, la nostra conversa sobre vacunes està plena d’ensurts sobre què és bo i què és dolent. Per això vull repetir aquí les paraules d’un expert, d’un infectòleg com l’Oriol Mitjà, que, preguntat sobre els trombes que han tingut sis dones punxades amb la vacuna de Janssen, va dir això:

Ho diu algú que, a més a més de ser científic, no és complaent, precisament, amb els relats oficials ni amb els interessos econòmics de la indústria farmacèutica. 

Mirin: de les sis dones vacunades amb Janssen que han patit trombes en sabem que tenen entre 18 i 48 anys, però no sabem si tenien alguna malaltia prèvia o si prenien alguna medicació. I no ho sabem perquè les farmacèutiques i les agències públiques europea i nord-americana que s’encarreguen de dir que una vacuna ja es pot administrar no volen la responsabilitat moral, penal (i penal vol dir també multimilionària), que un tribunal les pugui acusar de no haver advertit dels efectes secundaris. Però si fos pels efectes secundaris no podríem prendre cap medicament. 

Vacunar-se no és obligatori però és del tot convenient, enmig d’una epidèmia. En això de les vacunes tenim la sort que vivim al món desenvolupat i que tenim a la nostra disposició el remei que ens pot salvar la vida o evitar que entrem a una unitat de cures intensives o que trepitgem un hospital. No renunciem a aquest recurs perquè tinguem por, i procurem no viure en el titular d’última hora. 

Recordin el que va dir l'Oriol. La sort és que és un efecte raríssim que es pot tractar. Les agències reguladores dels Estats Units només aturen Janssen de manera temporal perquè volen fer un pla per identificar la simptomatologia que pot produir i protocol·litzar quins seran els tractaments. Per tant, el missatge curt és que si tenim AstraZeneca i Janssen les hem de continuar utilitzant. En tot cas, estigueu pendents dels efectes al cap de cinc dies. Els mals de cap als primers dos dies o les molèsties al braç són normals.

Com conclou avui la Natza Farré a la contraportada de l’Ara: ¿Poden deixar de marejar-nos amb les vacunes i fer el favor de vacunar-nos? I és que estem al davant d’un dels mals dels nostre dies, que és que hi ha molta informació però poc coneixement.

El nostre reconeixement per als que treballen a primera línia contra el covid-19, un record per als que pateixen, per als presos polítics, per als exiliats, i que tinguem un bon dia.

stats