La reforma de la sedició

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El dia de la marmota espanyola: el sr. X i Puigdemont'

El PSOE fa de poli bo, perquè sap que necessita els vots de Catalunya per continuar al govern. El PP ja fa molta de temps que viu electoralment d’anar contra Catalunya

2 min

L’Espanya política no té remei. El president Puigdemont explica en una carta oberta que ha rebut la visita d’emissaris del PSOE per trobar “solucions felices” a la seva situació i afegeix: “segur que Pedro Sánchez sap de què parlo”. Això, dilluns. Ahir dimecres, a la sessió de control del Congrés… "Per cert, qui és aquest nou senyor X del PSOE que va anar a veure Puigdemont? Qui ha anat a negociar el Codi Penal a la mesura dels líders colpistes? Qui ha ofert que les lleis a Espanya es redactin a la seu d'ERC?"

Resposta del PSOE: ja està bé, quan el PP no té discurs fa servir Catalunya per desestabilitzar la Moncloa. I té raó. El PP és un partit amb dues tecles. ETA i Catalunya. No em passa per alt la ignomínia que significa que el nostre país sigui company de viatge d’una banda terrorista en l’argumentari de la dreta espanyola, però és així. I no és d’aquests anys d’independència. Sempre ha estat així. Ja ho era amb el català als anys 90, amb l’Estatut al començar aquest segle i ara amb Puigdemont.

Però al PSOE ja li va bé. Això al PSOE no el desestabilitza. Ja li va bé el PP nerviós, Feijóo com a titella d’Ayuso, la fi de l’efecte Feijóo. Fins i tot al PP són conscients del fracàs que significa per a la imatge d’estadista i home centrat de Feijóo haver trencat a última hora el pacte que tenia amb la Moncloa per renovar l'òrgan de control dels jutges. Per tant, al PSOE ja li va bé que continuï aquesta interinitat perquè ara sempre en podrà culpar el PP.

Que faci més de quatre anys que els jutges no es toquen és un escàndol, i és un cop a l’Estat de part dels que sempre s’omplen la boca de Constitució. Perquè, òbviament, si el PP no els toca és perquè es tracta de controlar els jutges per la porta del darrere, que és la gran frase d’aquell whatsapp del senador Cosidó.

Mentrestant, ahir al Senat: El PSOE s’alia amb el PP contra el català a la comissió d’afers exteriors per impedir que prosperi una proposta de Junts per forçar el govern espanyol a demanar que el català, el basc i el gallec siguin oficials a la Unió Europea. El PP hi va votar en contra i el PSOE es va abstenir. Els socialistes van demanar oficialment al Parlament Europeu que es pogués parlar català als plens, però la petició no incloïa l’oficialitat del català a Europa. Però que fàcil que li ha sigut a Junts deixar en evidència els socialistes que no volen que la nostra llengua sigui oficial a les institucions europees.

No ho dubtin, al PSOE i al PP ja els està bé, aquest repartiment de papers, el de poli bo i poli dolent. I el PSOE fa de poli bo, perquè sap que necessita els vots de Catalunya per continuar al govern. El PP ja fa molta de temps que viu electoralment d’anar contra Catalunya.

Bon dia.

stats