L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Només la seva dona pot convèncer Biden perquè plegui'

¿A quatre mesos de les eleccions es pot canviar de candidat, es pot canviar de cavall a mig passar el riu? Només la dona de Biden, Jill Biden, el pot convèncer perquè plegui, però ella era la primera partidària que es tornés a presentar

Houston, tenim un problema. En el debat amb Trump d’aquesta matinada, Biden no ha eliminat els dubtes sobre la seva capacitat per dirigir el país. Biden ha parlat amb dubtes, amb entrebancs per acabar algunes frases, a vegades amb una veu tan fluixeta que no se’l podia entendre, tancant els ulls per concentrar-se. El que deia tenia sentit, però ho deia amb dificultats.

Trump, en canvi, ha aparegut com se’l veu sempre, segur d’ell mateix, arrogant, pinxo, desagradable, exagerat i mentider. 

El pitjor del cas és el següent: com que fa quatre anys Trump va interrompre Biden constantment, per al debat d’aquesta matinada l’equip de Biden va  imposar als organitzadors que quan l’un parlés l’altre tingués el micròfon apagat i així no el pogués interrompre. I això ha enfonsat Biden, perquè Trump aquesta vegada, en comptes d’interrompre, així que ha vist que Biden s’entrebancava, es limitava a callar i se’l mirava atentament, gaudint dels problemes del seu rival. A sobre, quan parlava Trump i el realitzador mostrava la pantalla partida, es veia Biden escoltant-lo com desorientat. Vegin aquest moment:

Alguns dels moments en què Biden tartamudeja i dubta

I això no és tot: el debat d’aquesta matinada ha estat el cara a cara presidencial de la història que més s’ha avançat a unes eleccions. Les eleccions són d’aquí quatre mesos, el 5 de novembre. Per què Biden volia un debat al juny? Doncs per esbandir qualsevol dubte sobre la viabilitat de la seva candidatura i rematar Trump, a qui acaben de condemnar i que pot acabar a la presó. Doncs li ha sortit al revés: Biden ha fet patir, està fent dubtar els seus electors mateixos i ara no es parlarà de res més que d’aquesta mala actuació durant més de dos mesos, perquè el pròxim debat està fixat per al 10 de setembre. 

Resultat? Aquest matí fins i tot el progressista The New York Times explica que veus influents del Partit Demòcrata s’han plantejat canviar de candidat. La paraula que s’ha fet servir més aquesta nit ha estat pànic. Pànic entre els demòcrates per com poden guanyar amb un president en aquestes condicions. ¿Però a quatre mesos de les eleccions es pot canviar de candidat, es pot canviar de cavall a mig passar el riu? Només la dona de Biden, Jill Biden, el pot convèncer perquè plegui, però ella era la primera partidària que es tornés a presentar. 

En una enquesta flaix de la CNN, organitzadora del debat, el 14% de la gent ha dit que es repensarà el seu vot, i això, en una elecció en què Trump va al davant a més de la meitat dels estats que poden inclinar el resultat de la seva banda, pot ser un greu problema per a Biden.

A veure, això ha sigut un debat, falten quatre mesos, però el president candidat a la reelecció ha encès totes les alarmes. Totes les alarmes que encara no estaven enceses, perquè ja fa mesos que molta gent es pregunta si no tenen ningú més en un país de 333 milions de persones.

Avui Vox, Meloni, Le Pen, Orbán, Aznar, Ayuso i tota la ultradreta se sent més forta. 

Trump ha mentit a sac, dient coses com ara que Biden ha obert les fronteres a presos, a gent que era en manicomis, a terroristes. Biden ha dit que Trump no té ni idea del que parla i que tot el que diu és mentida, que dubta que Trump pugui acceptar el resultat electoral perquè no pot acceptar perdre. Trump ha contestat, la tercera vegada que l'hi han hagut de preguntar, que acceptarà el resultat si les eleccions són netes. Venen quatre mesos molt durs a Amèrica i qui sap si quatre anys molt durs per al món.

Bon dia. 

stats