L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'La prudència d'Aragonès i el discurs d'Elena'

Elena va ser entrevistat a 'El País': "Els Mossos tenen la capacitat per assumir estrangeria. Arribarem a 22.000 agents" i "Tenim capacitat per gestionar la tornada de Carles Puigdemont, només faltaria. El més rellevant serà que deixarà de ser exiliat”

Avui, a la pàgina 2 de l’ARA, a la columna de missatges de X (l’antic Twitter), n’hem destacat un de l’escriptor Ramon Pardina que diu:

“El temps afegit del partit del Madrid l’ha decretat García-Castellón”. I és que, des del VAR, li van fer veure a l’àrbitre que era al camp, al Bernabéu, coses que no eren, igual que Garcia-Castellón, que veu terrorisme allà on només hi ha dret de manifestació i, com a molt, desordres públics. Així, així, així n’hi ha alguns que fan justícia. I, per cert, el PSOE que es prepari. Fins ara, jugant sempre la part que li tocava de bipartidisme d’estat, aquests temes del lawfare no li interessaven, al PSOE. Ara que s'hi juga l'estabilitat del govern, té una vicepresidenta i ministra, Teresa Ribera, que diu que García-Castellón sempre sentencia a favor dels mateixos. Que es prepari. Ribera és advocada, professora de dret públic i experta en canvi climàtic. No passa mai que una vicepresidenta critiqui un jutge, i veurem si el PSOE aguanta el pols i diu les coses pel seu nom, ara que hi ha un canvi en el clima de percepció de la justícia.

Perquè l’escàndol de la guerra bruta continua creixent. Avui el periodista Manel Pérez publica a La Vanguardia que el ministeri de l’Interior de Fernández Díaz i Rajoy va pagar a l’autor de l’informe fals sobre Xavier Trias 25.000 euros en negre. L’autor era un agent francès de duanes. I malgrat que sabien que l’informe era inventat, el van passar a la UDEF i al servei antiblanquejament.

Tot això crea un caldo de cultiu favorable a l’aprovació de la llei d’amnistia de demà en vuit, al Congrés. Mentrestant, a Catalunya, dissabte vam tenir un moviment interessant: Esquerra va anunciar que Pere Aragonès serà el candidat a la presidència de la Generalitat. Junqueras, que estant a la presó va designar Aragonès, ara l’ha tornat a ungir. 

Esquerra no tenia alternativa i havia de fer el pas d'aclarir que Aragonès continuaria si no volia que creixés el soroll, i, sobretot, no podia descavalcar Aragonès si no el volia convertir en allò que als Estats Units anomenen “un ànec coix”, un polític amb data de caducitat que perd els focus i a qui ningú ja no fa cas. Aragonès té feina, amb l’emergència per sequera la setmana que ve i els pressupostos per aprovar.

De fons, la immigració. Perquè parlant del Govern, ahir Toni Soler deia: “La comunicació és un dels dèficits d’aquest govern. Són pocs els consellers que es fan escoltar quan parlen de política (Joan Ignasi Elena, per a mi, n’és l’exemple més destacat)”. Doncs bé, ahir, Elena va ser entrevistat a El Paísi va filar molt prim, en un món de la política de broc gros:

-La Generalitat vol les competències d’immigració per poder expulsar immigrants multireincidents?

-La Generalitat vol totes les competències per exercir-les amb vocació d’estat, també les d’immigració”.

-Junts fa servir postulats d’extrema dreta?

-No. El que ha fet Junts és un error polític. S’intenta frenar l'extrema dreta col·locant el seu discurs al centre. Crec que Junts no és un partit xenòfob, però intenta combatre-ho disparant-se al peu.

-Els Mossos tenen la capacitat per assumir estrangeria?

-Per descomptat. Arribarem a 22.000 agents.

-L’amoïna la tornada de Carles Puigdemont? Tenen dissenyada la seva tornada?

-Tenim capacitat per gestionar la seva tornada, només faltaria. El més rellevant serà que deixarà de ser exiliat".

D’això se’n diu tenir idees clares, sentit institucional i un punt just de posició política. I, per desgràcia, no és gaire freqüent. 

Bon dia.

stats