L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Puigdemont no tornarà divendres'

Carles Puigdemont no tornarà aquest divendres, tornarà per al primer debat d’investidura de president de la Generalitat que hi hagi i assumirà el risc que el detinguin si és el cas

Comencem una setmana important: aquest dijous, el Congrés aprovarà la llei d’amnistia, es publicarà al BOE amb caràcter d’urgència i entrarà immediatament en vigor. I aleshores, la pregunta: Carles Puigdemont, Marta Rovira, Toni Comín, tots els exiliats, podran tornar divendres?

La resposta és que no ho faran. Perquè l’amnistia entrarà en vigor immediatament, però els jutges hauran de determinar si l’amnistia pot aplicar-se a cada causa, i a més a més poden plantejar qüestions prejudicials a la justícia europea i fins i tot recursos d'inconstitucionalitat, i això no es fa d’un dia per un altre. Per això, pot ser que l’amnistia ja estigui en vigor, però que els exiliats tornin i els detinguin i els fiquin a la presó. És molt greu. Sabent que un encausat teu està amnistiat, l’enviaràs a la presó? Podent fer-lo anar a firmar cada setmana o podent posar-li una polsera de vigilància per saber on és en tot moment, de debò que els detindran? Doncs no ho descartin, que ja sabem com saliven alguns jutges amb l’independentisme català. És greu: seria un poder de l’estat, el judicial, entorpint les decisions dels poders legislatiu i executiu. Recordin que aquests jutges no estan sols i que la dreta espanyola viu de l’amnistia i de Puigdemont. Ahir, sense anar més lluny, el PP, amb Aznar, Rajoy i Ayuso, va manifestar-se a Madrid contra l’amnistia. Som en campanya electoral.

Finalment, si la pregunta és que farà en Puigdemont, ja els ho dic ara: Carles Puigdemont no tornarà aquest divendres, tornarà per al primer debat d’investidura de president de la Generalitat que hi hagi i assumirà el risc que el detinguin si és el cas. 

Mentrestant, són hores greus al món. Aquesta matinada, Israel ha atacat un camp de refugiats de Rafah sota el pretext habitual que hi havia amagats dirigents de Hamàs i ha fet desenes de morts i ferits, especialment nens i les seves mares, en els incendis que han provocat els bombardejos. Precisament demà, Espanya, Irlanda i Noruega reconeixeran l’estat palestí. El ministre israelià d’Exteriors ha publicat aquest vídeo amb imatges dels atacs palestins, música de flamenc i el rètol “gràcies, Espanya”. 

Bon dia.

stats