Meteo 05/05/2019

Andrea, Barry i Chantal encapçalen la llista de noms d'huracans d'aquesta temporada

Aquesta mateixa llista es farà servir l'any 2025, si bé s'exclouran els noms dels més destructius

Oriol Rodríguez
2 min
L'huracà Isaac damunt del golf de Mèxic ahir al vespre.

BarcelonaPer qüestions completament alienes a la meteorologia, fa setmanes que tot sovint es parla de llistes de noms de persones. Com que no ens volem quedar al marge, des de la méteo de l'ARA també us en parlarem.

Totes les depressions i tempestes tropicals i els huracans són batejats amb un nom que prové de la llista publicada per l'Organització Meteorològica Mundial. Aquesta temporada l'encapçalen Andrea, Barry i Chantal i la tanquen Tanya, Van i Wendy. Aquests seran els noms utilitzats per a identificar els ciclons tropicals que es formin a l'Atlàntic. Existeix una altra llista per als huracans que es formen al sector oriental de la conca del Pacífic. En aquest cas, Alvin, Barbara i Cosme són els tres primers noms.

Llista de noms per als ciclons tropicals formats enguany a l'Atlàntic

En total, hi ha vint-i-un noms cada any. Ara bé, en algunes ocasions hi ha arribat a haver més ciclons tropicals en una mateixa temporada. Aleshores, s'utilitza l'alfabet grec per tal d'anomenar els "suplents". Per tant, el vint-i-dosè huracà, tempesta tropical o depressió tropical de l'Atlàntic s'anomenaria Alpha, el següent Beta, i així successivament. L'última vegada que va passar fou l'any 2005. En aquella ocasió, n'hi va haver 28 es va arribar fins a la lletra Zeta.

Aquesta mateixa llista de noms es farà servir l'any 2025 per a batejar els huracans. Ara bé, se substituiran aquells que hagin donat nom a un cicló tropical molt destructiu o que hagi causat un gran nombre de víctimes mortals, per un motiu de sensibilitat. Els últims casos que hi ha hagut són els dels huracans Michael i Florence, de la temporada passada.

De ben segur que us haureu fixat que la llista està conformada per noms de dona i d'home intercalats. Aquest fet és relativament recent. Quan l'any 1887 es va iniciar el mètode modern d'anomenar els ciclons tropicals amb noms de persones, es feia exclusivament amb noms femenins. En tractar-se de fenòmens destructius que poden causar desenes de morts i pèrdues econòmiques milionàries, hi va haver diverses queixes en considerar que era una pràctica sexista. No va ser fins a l'any 1979 quan es van començar a anomenar també amb noms masculins. Des de llavors sempre s'han fet servir "llistes cremallera".

stats