Meteo 11/03/2018

La borrasca 'Félix' provoca un temporal de vent i mar dur al Cantàbric

Els cops de vent han superat els 100 km/h de manera força general

Oriol Rodríguez
2 min
El temporal de vent i mar afecta el litoral d'Astúries

BarcelonaAhir a la tarda, la borrasca atlàntica batejada amb el nom de 'Félix' va començar a afectar Galícia. Al llarg de la matinada i el matí, les pluges i les ventades han agafat força, alhora que el temporal ha avançant cap a Astúries, Cantàbria i el País Basc. Fins a les 17.00 s'havien acumulat des d'ahir a la tarda entre 40 i 90 mm al Cantàbric. Els efectes d'aquesta depressió tan profunda també s'han fet notar a gran part de la resta de la Península, tot i que amb menys intensitat.

Cops de vent de més de 100 km/h

El vent ha estat el fenomen meteorològic més destacable. S'han superat els 100 km/h de manera força general al Cantàbric, sobretot a prop del litoral, i en zones elevades del nord de la Península. Segons dades de MeteoGalícia i de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), destaquen aquestes ratxes màximes:

  • 156 km/h a Carballeda de Valdeorras (Galícia)
  • 141 km/h a Alto Campoo (Cantàbria)
  • 140 km/h a Fisterra (Galícia)
  • 138 km/h a Valdezcaray (Rioja)
  • 127 km/h a Punta Candieira (Galícia)
  • 125 km/h a Reinosa (Astúries)
  • 112 km/h a Cabeza de Manzaneda (Galícia)
  • 100 km/h a Vigo (Galícia)

Les ventades han provocat alguns desperfectes, sobretot en teulades i cobertes. També han caigut arbres i hi ha hagut danys en mobiliari urbà a diverses poblacions tant del Cantàbric com de la resta de la meitat nord i oest de la península Ibèrica.

Temporal de mar dur

La pressió atmosfèrica al centre de la borrasca ha baixat per sota dels 970 hPa. Una pressió atmosfèrica tant per sota de la normal vol dir que l'aire pesa menys del compte i, per tant, que la força que exerceix sobre la superfície marítima és més petita. Per tant, en aquestes condicions el nivell del mar puja. És l'efecte contrari al de les minves, típiques dels anticiclons hivernals.

Mapa d'isòbares i fronts d'avui a la una de la matinada

L'augment del nivell del mar, sumat al temporal de mar, ha fet que les onades poguessin entrar terra endins fins a afectar alguns passejos i carrers pròxims a les platges:

Segons dades de MeteoGalícia i de la xarxa de boies de Ports de l'Estat, l'alçària significant de les onades al Cantàbric ha oscil·lat entre 3 i 8 metres. Tot i això, s'han mesurat algunes onades de 10 a 15 metres d'alçària a prop de la costa gallega.

Un inici de març extremadament plujós

La borrasca 'Félix' és una depressió d'origen atlàntic més de totes les que han afectat la península Ibèrica des de finals de febrer. El constant pas de fronts i centres de baixes pressions està deixant grans quantitats de precipitació, sobretot al nord i a l'oest.

A Galícia, des que va començar el mes de març hi ha punts on ja se superen els 300 mm acumulats. Però en zones de Castella i Lleó o d'Andalusia hi ha observatoris que porten recollits més de 500 mm en poc més d'11 dies. Les pluges, sumades al desglaç de la neu que hi ha en zones de muntanya, estan fent que els rius portin un cabal d'aigua molt per sobre del normal.

stats