Balanç Pluges Març
Meteo 02/04/2024

Catalunya viu el març més plujós dels últims dos anys

La pluja total ha estat molt abundant en algunes zones del país i l’ambient ha estat càlid arreu

2 min
Imatge d'un dia de pluja aquest mes de març a Vic, Osona.

BarcelonaLes esperades pluges ens han visitat diverses vegades l'últim mes i han estat abundants o molt abundants en algunes àrees. No plovia tant en un mes de març des del 2022 al conjunt del país. Així ho destaca el balanç final del mes de març del Meteocat a partir de les dades de totes les estacions meteorològiques.

Aquest mes ha estat especialment plujós a tota la meitat nord de Catalunya, amb registres clarament per sobre de la mitjana. Destaquen els episodis de pluges i nevades del 2 i 3 de març, les precipitacions generals i abundants dels dies 8 i 9 i les diferents tongades de pluges al llarg de tota la Setmana Santa.

De fet, només durant els últims set dies del mes de març es van registrar entre 20 i 40 l/m² en molts punts; 50 a 100 l/m² en punts del Pirineu, el Prepirineu i el nord-est, i localment més de 150 o 200 l/m² en algunes zones del Pirineu lleidatà.

Les zones del territori on més ha plogut al llarg d’aquest mes de març han estat l’Alt Empordà, el Prepirineu, gran part del Pirineu i de prelitoral de Barcelona, el sud de la Costa Brava i la comarca del Maresme. En canvi, les precipitacions han estat les habituals a gran part de la Vall d’Aran i per sota de la mitjana als Ports i la seva àrea d’influència. Aquests episodis de pluges han fet que la irradiació solar hagi estat inferior a l'habitual en general.

Més de 400 l/m²

D’entre totes les estacions meteorològiques despunta la d’Espot, ubicada a la cota 2.519, al Pallars Sobirà, on durant tot el mes de març han caigut 420 l/m². Aquest és el punt on més ha plogut de tot el país, però també destaquen els 291 l/m² acumulats a Boí (2.535 m, l'Alta Ribagorça), els 289 l/m² de Salòria (2.451 m, el Pallars Sobirà), els 199 l/m² a Viladrau (Osona), els 196 l/m² a Viu de Llevata (l'Alta Ribagorça) i a l'estació Cadí-Nord (2.143 m, la Cerdanya) o els 190 l/m² a Núria (1.971 m, el Ripollès). Localment s'ha triplicat la precipitació habitual en un mes de març.

Aigua cap als pantans

Les pluges habituals del mes de març han canviat la dinàmica negativa dels embassaments de les conques internes. Les reserves dels pantans han mantingut una pujada lleugera però constant des de principis de març i ja freguen el 17% aquests primers dies del mes d’abril. Fins i tot el sistema Ter-Llobregat ja ha superat aquesta xifra. Les dades encara pujaran més, ja que hi ha molta neu al Pirineu que s’ha d’anar desfent.

Març càlid a tot arreu

Les temperatures han quedat per sobre de la mitjana per enèsim mes consecutiu. Durant la part central del març les temperatures es van disparar molt, amb màximes per sobre dels 25 °C en diverses comarques.

Així doncs, ha sigut un març càlid a tot arreu, amb entre 0,5 i 1,5 graus per sobre de la temperatura normal per a l’època. No obstant això, al nord-est del país i a la zona dels Ports l’ambient ha estat especialment càlid, amb entre 2 i 2,6 graus per sobre de la mitjana. 

stats