Meteo 17/02/2019

Comença una nova fase del Niño que s'entreveu dèbil

Fa uns dies es va entrar en fase positiva i s'espera que s'allargui fins a finals d'estiu

Marc Gassó
2 min
Predicció de l'anomalia positiva del ENSO: "El Niño" / NOAA Climate

BARCELONAEl Niño, també anomenat d'altres maneres segons els idiomes, és un fenomen natural que s'explica pel moviment de rotació terrestre i pel desplaçament de les marees de l'hemisferi nord a l'hemisferi sud, sempre dins de la zona intertropical. En definitiva, el que acaba provocant és un escalfament de l'aigua de l'oceà Pacífic que modifica el clima de manera temporal en molts indrets del món durant aquest període que s'anomena fase positiva d'ENSO o el Niño. Quan l'aigua de l'oceà es refreda més del compte, llavors es diu que està en fase negativa o la Niña.

El cas és que enguany, tornant a estar en fase positiva, és a dir, el Niño, s'està observant ja més núvols i pluja al Pacífic central a causa d'una circulació més feble dels patrons naturals, i que, per tant, afavoreixen les precipitacions en aquesta zona. Una mesura que s'utilitza, és l'IEOA (Índex Equatorial d'Oscil·lació Austral), que va ser de -0,6 durant el mes de gener i que indica un reflex de ruptura de la circulació general atmosfèrica, causada per la temperatura més elevada que la mitjana sobre el Pacífic oriental. Aquests canvis evidencien que l'atmosfera respon a un oceà més càlid i ens porten a concloure que tenim condicions del Niño.

Quan les aigües superficials més càlides del Niño es desenvolupen en el Pacífic central oriental, la circulació de Walker –circulació habitual del pas de borrasques en aquella zona– es debilita. Una temperatura superficial de l'oceà més elevada escalfa l'aire que hi ha per sobre, i dona lloc a un moviment més elevat i, per tant, més núvols i pluja sobre la mitjana al Pacífic central-oriental. Els vents superficials també són més dèbils que la mitjana i aquest fet ajuda a mantenir la superfície més càlida, en un procés de retroalimentació del Niño.

Anomalia de la temperatura de l'oceà Pacífic / NOAA Climate

Però què significa tot això? La primavera és una època de l'any quan ENSO (el Niño / Oscil·lació Meridional, tot el sistema del Niño i la Niña) sovint transita, cosa que dificulta especialment predir el que ve després. Tot i això, en aquest cas, les condicions febles d'enguany del Niño molt probablement faran que no acabi de dominar la circulació mundial, i hi ha menys probabilitat d'efectes de temperatura i precipitació globals relacionats amb el Niño durant els pròxims mesos. En el cas de Catalunya, només en fase molt positiva d'aquest fenomen trobem anys o períodes amb menys precipitació de la mitjana i més càlids del normal, però enguany la desviació anòmala és molt feble i, per tant, no creiem que hagi de determinar el clima al nostre país.

stats