Meteo 04/02/2018

Comença la tongada de pluja i neu

Al llarg del dia les precipitacions s'estendran i acabaran afectant arreu

Oriol Rodríguez
3 min
Comença la tongada de pluja i neu

BarcelonaDe matinada el cel ha quedat molt ennuvolat a gairebé tot arreu i això ha fet pujar la temperatura. Les glaçades han quedat restringides al terç nord, bàsicament al Pirineu, al Prepirineu i a les comarques de Girona. A la resta, el termòmetre ha guanyat entre un i cinc graus.

Arriba la pluja i la neu

Al llarg del matí començaran a aparèixer les primeres precipitacions a les comarques de Barcelona i de Tarragona, que s'estendran de seguida. Així, durant la tarda s'espera que acabi plovent o nevant a tot el país, malgrat que no ho farà de la mateixa manera arreu. A la Catalunya del Nord i a les comarques de l'extrem nord-est és on plourà menys. En canvi, cap al Camp de Tarragona és on s'espera que s'acumuli més aigua. A banda, a la meitat sud del litoral i del prelitoral els xàfecs podran ser localment forts durant la segona meitat del dia, tal com adverteix el Servei Meteorològic de Catalunya, i podran anar acompanyats de tempesta.

Mapa de la precipitació acumulada per diumenge

La cota de neu començarà sent relativament baixa. Durant el matí voltarà els 800 metres al prelitoral i els 600 a l'interior. Tot i això, un cop el vent de llevant vagi fent arribar la massa d'aire menys freda, la cota de neu pujarà fins als 1.100 metres al prelitoral i fins als 800 o 900 metres a l'interior. Atenció al gruix de neu que es pot acumular per sobre dels 900 metres, sobretot a l'entorn dels Ports, dels cims del Prelitoral, del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu. Segons adverteix el Servei Meteorològic de Catalunya, es poden superar els 10 centímetres de neu nova.

A la resta de territoris també s'espera una jornada marcada per les precipitacions. Tant al País Valencià com a les Illes Balears el cel estarà molt ennuvolat i plourà durant bona part del dia, amb neu a les zones de muntanya.

No s'acaba aquí

El centre de la baixa es mourà ben poc, de cara a demà. Per tant, s'espera un dilluns en què, altra vegada, caldrà fer servir el paraigua i la capelina. Es mantindrà també el vent de llevant, que bufarà amb cops de més de 50 km/h a la costa, sobretot de matinada i fins al migdia.

Mapa de la precipitació acumulada per dilluns

La cota de neu pujarà una mica més. Se situarà entre els 1.000 i els 1.200 metres. Tot i això, sembla que de cara al final del dia baixarà tant al vessant nord del Pirineu com a la Terra Alta, fins ben bé als 600 metres.

Al País Valencià i a les illes Balears, en canvi, el temps tendirà a millorar. Encara hi haurà nuvolades i cauran alguns ruixats, però en general s'obriran força clarianes.

Pendents del fred

Dimarts tan sols quedaran les escorrialles de la borrasca. Encara hi haurà algunes precipitacions més aviat febles i disperses. Això sí, la cota de neu baixarà fins als 500 metres al llarg de la tarda i del vespre.

A partir de llavors, el fred agafarà el relleu a les pluges. Entre dimecres i divendres l'ambient serà de ple hivern, amb glaçades a l'interior i, puntualment, fins a la mateixa línia de la costa. Haurem d'estar pendents de l'evolució dels mapes del temps perquè n'hi ha que insinuen la possibilitat que puguin caure alguns ruixats dispersos i poc importants, però que si fos així serien en forma de neu a cotes força baixes.

Mapa de la temperatura mínima prevista per dimecres
stats