Meteo 21/11/2020

L'est de Rússia, en estat d'emergència per la pluja gelant

El pes del gel ha fet caure línies elèctriques, i milers de persones han quedat sense llum

Oriol Rodríguez
2 min
Un home passa per sota d'una línia elèctrica afectada per la pluja engelant a Vladivostok

BarcelonaAquests dies l'extrem est de Rússia està vivint una situació complicada a causa de la pluja gelant i les seves conseqüències. Fins i tot s'ha hagut de declarar l'estat d'emergència. L'arribada d'una pertorbació va escombrar l'aire fred de les capes mitjanes i baixes de la troposfera, de manera que la neu va donar pas a la pluja.

Ara bé, la particularitat del cas és que a prop de la superfície l'aire fred no arriba a marxar, i la temperatura es manté per sota dels zero graus. Això fa que a mesura que va plovent, l'aigua es va glaçant sobre totes les superfícies: des de cotxes fins a l'asfalt, els arbres o els cables de l'electricitat. Una cosa tan simple com obrir la porta del cotxe es pot acabar convertint en una feina complicada.

El pes del gel acumulat pot arribar a trencar branques o a tombar arbres sencers, fins i tot torres de les línies elèctriques. Precisament, segons l'agència Reuters, milers de persones de la regió russa de Primorski han quedat sense subministrament elèctric aquest divendres. Una situació que segons les autoritats encara es podria allargar diversos dies.

La ciutat de Vladivostok, on viuen al voltant de 600.000 persones, ha sigut una de les poblacions més afectades. Han caigut arbres i algunes línies elèctriques al bell mig del carrer. A més, com que els carrers s'han convertit en autèntiques pistes de gel, s'han produït diversos accidents de cotxe.

S'ha arribat a mesurar un gruix de gel de més d'1 centímetre, un fet que no s'havia observat en 30 anys en aquesta zona. A més, el fort vent que bufava aixecava l'aigua del mar i se l'enduia cap a la ciutat i, al gelar-se, feia augmentar considerablement el gruix de gel acumulat a la façana marítima.

stats