Meteo 01/02/2016

El gener més càlid en 100 anys a Barcelona

És el segon rècord consecutiu després d'un desembre ja extraordinàriament suau. En molts indrets de Catalunya el gener de 1996 o el de 1988 van ser una mica més càlids que el d'enguany

Miquel Bernis
2 min
Un dels matins d'aquest mes de gener a Barcelona. ALFONS PUERTAS

BarcelonaEls rècords de temperatura comencen a deixar de ser notícia aquest hivern, després d'un desembre extraordinàriament càlid ha arribat un gener molt similar. L'Observatori Fabra de Barcelona ha registrat el mes de gener més càlid des de 1914, la mitjana del mes ha quedat en 10,7º C, bastant per sobre dels 10,3 de 2008 i dels 10,1 del 1996, fins ara els únics en què la mitjana havia superior als 10º. S'acumulen dos rècords consecutius, i cal recodar que el novembre ja va ser el segon més càlid de la sèrie de dades de l'observatori del Tibidabo.

Segons dades del Meteocat aquest rècord no és extensible a la majoria de comarques, ja que només 2 de les seves 25 estacions amb més de 20 anys de dades han batut també el rècord del mes més càlid. A Viladecans i a Cabrils el gener tampoc hi havia registrat mai temperatures tan altes, però en molts indrets el de 1996 o el de 1988 queden com el primer mes de l'any més càlid fins ara.

En la majoria d'observatoris amb sèries llargues de dades aquest gener s'ha situat entre els tres més càlids de la sèrie: a Reus, amb dades des de 1955 és el tercer, idèntica circumstància a Lleida, amb dades des de 1960. A l'aeroport de Girona (dades de 1973) s'iguala el rècord de 1988, i a Tortosa amb gairebé 100 anys de dades només el 2004 queda per sobre.

En alguns punts l'anomalia de temperatura respecte un gener normal ha fregat els 4º, cosa que vol dir que de mitjana cada dia hi hagut 4º més dels que tocaven. D'entre les anomalies més fortes destaquen els 3,9º del Pantà de Siurana, els 3,8º del centre de Barcelona, els 3,7º de Vilanova de Meià i els 3,6º de Tàrrega.

En el terreny de les precipitacions no cal dir que ha estat un mes extremadament sec en moltes comarques, només alguns sectors del Pirineu Occidental s'han situat en la normalitat. Algunes comarques al voltant del Pirineu han tingut també algun xàfec, però en molts indrets no hi ha caigut ni una gota.

stats