Meteo 02/02/2022

La marmota Phil anuncia més hivern enmig d'una setmana de fortes nevades als Estats Units

Moltes regions de l'Amèrica del Nord estan en alerta per la neu i el gel dies després d'una nevada rècord en ciutats com Boston

2 min
La marmota Phil, aquest matí

Avui és la Candelera, i com cada 2 de febrer és també el dia la marmota. Aquesta matinada, en horari dels Estats Units, la popular marmota Phil ha fet la seva aparició estel·lar per determinar si l'hivern s'allargarà gaire o no. Segons la tradició, si la marmota es veu l'ombra i se'n torna cap al cau vol dir que l'hivern continuarà sis setmanes més, i si per contra no es veu l'ombra, voldrà dir que la primavera arribarà aviat. Enguany la balança s'ha decantat cap a sis setmanes més d'hivern. Centenars de persones s'han concentrat o han peregrinat fins a Punxsutawney, a l'estat de Pennsilvània, per gaudir de la 136a edició d'una festa popularitzada per la coneguda pel·lícula dels anys noranta Atrapat en el temps.

La festa també se celebra en altres parts del país, però enguany no s'ha dut a terme a la localitat de Milltown, a Nova Jersey, on la marmota Mel, que havia de preveure el temps, va morir justament ahir, el dia abans de la Candelera. Els organitzadors de la celebració han anunciat la suspensió de la festa, ja que a hores d'ara les marmotes estan hivernant i no s'espera poder trobar substitut per a la marmota Mel fins a la primavera. De mitjana, una marmota viu uns tres anys, cosa que fa que una coincidència com aquesta no sigui estranya.

L'Amèrica del Nord, de temporal en temporal

La Candelera arriba enmig d'unes setmanes marcades per les fortes nevades als Estats Units. Diversos estats centrals i del nord-est estan en alerta per una situació de neu i d'acumulació de gel que provocarà greus alteracions a la mobilitat. En estats com Indiana i Illinois s'esperen nevades d'entre 30 i 45 cm durant les pròximes hores. La situació pot provocar importants talls de llum, i companyies aèries com Delta i American Airlines ja adverteixen de retards en grans aeroports com els de Boston, Nova York o Washington. Aquest dimecres s'han suspès més de 600 vols. Els estats d'Illinois, Oklahoma i Missouri han declarat l'estat d'emergència en previsió dels efectes d'una borrasca que ha d'afectar des de Texas fins al nord-est del país. Moltes regions centrals del Canadà estan en alerta per neu o fred extrems: el servei meteorològic del Canadà alerta de sensacions tèrmiques inferiors als -40 ºC en ciutats com Winnipeg.

El cap de setmana passat la formació d'una de les anomenades ciclogènesis explosives, és a dir, una pertorbació que es va aprofundir molt en poques hores, ja va generar un temporal de vent i neu molt extens a l'est del país. La nevada va provocar algunes dades rècord en ciutats com Boston, on només dissabte van caure 60 cm de neu, una xifra que igualava el rècord de gruix de neu acumulat en un sol dia, que datava del 2003. No gaire lluny de Boston, en indrets com Sharon i Stoughton, la nevada va arribar a deixar més de 75 cm. A Nova York s'hi van acumular entre 20 i 30 cm, però segurament el més sorprenent de la situació és l'extensió de la nevada, que es podia observar perfectament en imatges de satèl·lit de dies posteriors. En estats centrals com Kansas i Colorado durant la setmana també hi havien caigut nevades importants i pròximes a rècords.

El nord-est de Boston amb moltíssima neu el cap de setmana passat
stats