Meteo 31/10/2016

L'octubre més gris des de 1968 a Barcelona

Comptant altres mesos de l'any se situa entre els tres que han tingut més proporció d'hores de cel tapat

1 min

Qui més qui menys ha percebut que les últimes setmanes el sol ha estat molt absent, especialment a la costa i el prelitoral, i més especialment encara en el tram central. Els dies de pluja, els fronts i la tramuntana que rebufa aire humit a la costa central han fet que el mes s'estigui a punt d'acabar amb només 109 hores de sol acumulades, segons dades de l'observatori Fabra del Tibidabo.

Des que es van començar a recollir aquest tipus de dades, el 1968, mai un mes d'octubre havia estat tan gris a la ciutat. Fins ara el que havia tingut menys hores de sol era el del 1992, amb 126. El contrast ha estat especialment dur respecte al setembre, ja que precisament l'anterior mes va ser el segon setembre amb més hores de sol des de l'inici dels registres.

Si visquéssiu a Londres aquest hauria estat un mes d'octubre normal, ja que segons dades de l'observatori de Greenwich Park, precisament les 3,6 hores de sol per dia que hi ha hagut a Barcelona durant l'octubre són la mitjana normal per a aquest mes a Londres.

Si ens ho mirem de forma proporcional, és a dir, calculant quantes de les hores de llum de dia han estat de sol, l'octubre d'enguany queda en el podi dels que han tingut més estones de cel cobert des de 1968, només per darrere de novembre del 1983, llavors un 28% de les hores amb llum van ser de sol, o també de març del 1987, amb un 30%. Aquest octubre la dada s'acabarà situant entre el 31 i el 32%. Febrer i març del 1982 també van ser dos mesos especialment grisos: llavors només un 34% i un 36% respectivament de les hores amb llum de dia van ser de sol.

stats