Meteo 30/01/2021

Les pluges i les nevades d'aquest hivern mantenen els embassaments plens

Els embassaments de les conques internes es troben al 85% de la seva capacitat, i els de l'Ebre, al 75%

2 min
L'embassament de Sau vist des de Tavertet, el dia 5 de gener. Autor: Josep Maria Costa.

Estem tenint un hivern amb pluges i nevades a les capçaleres dels principals rius. Des que va començar l'any s'han acumulat entre 70 i 150 l/m2 en bona part del Pirineu, a les muntanyes de Prades i al massís dels Ports.

Bona part d'aquesta aigua ha anat a parar als embassaments, que ja es trobaven força plens a causa del superàvit de precipitació que hi va haver l'any passat. És per aquesta raó que en aquests moments les reserves d'aigua es troben per sobre del que és habitual per a l'època.

Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els embassaments de les conques internes es troben al 85% de la seva capacitat, amb 592 hm3. És menys aigua de la que hi havia fa tot just un any, però tot i això són 10 punts per sobre de la mitjana de la darrera dècada. Només els embassaments de Sant Ponç i de Riudecanyes contenen menys aigua de la que seria esperable el mes de gener.

Evolució del volum d'aigua emmagatzemat a l'embassament de Susqueda aquest any (línia blava) respecte a la mitjana dels darrers deu anys (línia magenta). Font: ACA.

L'escenari és semblant a la conca de l'Ebre. Els embassaments tenen emmagatzemats 1.391 hm3, que és el 75% de la seva capacitat. Són prop de 4 punts menys que fa un any, però de totes maneres és més del normal.

Fins i tot l'embassament més gros del país, situat a la Noguera Ribagorçana, el de Canelles, supera la marca del 80%. Segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre té 564 hm3 d'aigua dels 679 hm3 que hi poden arribar a cabre.

Les precipitacions que hi haurà al llarg dels pròxims tres dies aportaran més aigua a les conques dels rius que neixen a l'Alt Pirineu. Fins dilluns es poden acumular entre 30 i 60 l/m2 a l'extrem nord del Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran, tot i que l'aigua d'aquesta última comarca fa cap a la Garona.

stats