Meteo 14/09/2018

Per què puja tant la marea durant un huracà?

Un dels gran perills de l'huracà 'Florence' és l'augment de fins a 3 metres del nivell del mar

Miquel Bernis
2 min
Per què puja tant la marea durant un huracà?

BarcelonaUn dels vídeos que s'ha fet viral durant els moments previs a l'impacte de l'huracà 'Florence' a la costa de Carolina del Nord ha sigut una espectacular animació de The Weather Channel, en què es posa en relleu fins a quin punt pot ser perillosa la pujada del nivell del mar que s'espera en algunes ciutats costaneres. Un productor de vídeos de Nova York tuitejava ahir 'More't d'enveja, CNN!' juntament amb el vídeo, una piulada que ha tingut més de 50.000 retuits.

L'anomenada 'marea meteorològica' ('storm surge') ha sigut un dels factors clau a l'hora de valorar els possibles riscos de l'huracà 'Florence'. Però per què puja tant la marea quan arriba un huracà? Se sol dir que el fet que la pressió atmosfèrica sigui tan baixa quan arriba un huracà fa pujar sobtadament el nivell del mar, però no és el factor principal que explica les marees meteorològiques.

El fort vent que genera un huracà provoca que dins el mar es generin uns potents corrents verticals. Mentre l'huracà es manté a alta mar no hi ha res que impedeixi aquests corrents, però quan l'huracà arriba a la costa l'aigua ja no pot fer el moviment descendent i és empesa amb molta força terra endins. Aquest fet, sumat al fort vent, provoca inundacions que poden arribar a comportar que ni les plantes superiors d'una casa puguin servir de refugi.

Segons dades de la agència NOAA, l'huracà 'Katrina' va arribar a provocar una marea de més de 8 metres, i l'huracà 'Ike', que va afectar Texas el 2008, en va generar una de més de 6 metres. Com passa quan hi ha un terratrèmol i es genera un tsunami, és la topada amb la costa el que desencadena la violència del fenomen, mentre que a alta mar són bastant imperceptibles.

Lògicament, el relleu i la forma de la costa són decisius per determinar el grau de la pujada del nivell del mar, i en aquest sentit la costa de Carolina del Nord és una de les més vulnerables, perquè té moltes zones baixes i entrades de rius que faciliten que la marea pugui endinsar-se en el territori. L'any 2001 l'huracà 'Irene', que va arribar amb categoria 1 a la zona, va generar una marea de fins a 3 metres i mig d'altura.

Altes factors que influeixen en l'altura de la marea meteorològica són, per exemple, la perpendicularitat de l'arribada del vent: com més perpendicular, més fàcilment penetrarà l'aigua terra endins. I també quina és la grandària de la borrasca: com més gran sigui, més alta serà la marea.

stats