Meteo 03/04/2014

Per què plou fang?

Les tempestes de sorra al Sàhara carreguen l'atmosfera d'una pols que el vent empeny fins a casa nostra. El fenomen és freqüent els mesos d'abril i maig i es pot estendre fins al nord d'Europa

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaNo és estrany que la pluja vagi acompanyada de fang a casa nostra, però avui la concentració de pols del Sàhara és especialment alta. Segons el model de previsió Skiron de la Universitat d'Atenes, avui es podrien arribar a dipositar fins a 5.000 mil·ligrams de sorra del desert per metre quadrat, la qual cosa equival que a la superfície d'un camp de futbol se n'hi acumulin més de 30 kg.

Avui predomina el vent de sud, cosa que fa que ens arribi una massa d'aire que fa unes quantes hores se situava a sobre del desert, però amb això no n'hi ha prou perquè plogui fang, cal que al Sàhara s'hi produeixi alguna tempesta de sorra que aixequi la pols i carregui l'atmosfera d'aquest material. Quan això es produeix i el vent bufa cap a nosaltres, llavors sí que ens arriba tota aquesta concentració de pols. Es tracta de sorra molt fina que no arriba a caure pel seu propi pes, però barrejada amb la pluja es diposita sobre cotxes i balcons, en alguns casos, com el d'avui, en grans quantitats.

Un estudi publicat l'any 1985 per dos experts de la Universitat de Barcelona revelava que plou fang a Barcelona tres dies a l'any de mitjana, tot i que alguns anys el fenomen s'ha arribat a repetir fins a vuit vegades. Les pluges de fang són freqüents a la primavera i a l'estiu, sobretot els mesos d'abril i maig.

El fang del Sàhara no només ens arriba al Mediterrani, sinó que pot viatjar fins al nord d'Europa. Ahir la concentració n'era especialment alta també al Regne Unit, fet que va portar el servei meteorològic britànic, la Met Office, a publicar aquest vídeo sobre la seva trajectòria.

stats