Meteo 20/07/2019

Rècord de calor a l'assentament humà permanentment habitat més pròxim al pol Nord

L'ambient tan càlid està fent que es registri el mínim de superfície de gel marítim en un mes de juliol

Oriol Rodríguez
2 min
Imatge de Canadà des del satèl·lit GOES avui a la tarda

BarcelonaEls valors de temperatura anormalment alts d'aquest inici d'estiu no només s'estan registrant en algunes zones d'Europa. Fins i tot al casquet polar hi ha rècords de calor. És el cas de l'assentament humà permanentment habitat més septentrional del planeta, Alert (Canadà), de 62 habitants i a 82,5 graus de latitud nord. Segons va confirmar el servei meteorològic del Canadà a principis de setmana, en aquest indret, situat a menys de 850 quilòmetres del pol Nord, el diumenge 14 es va arribar a una temperatura màxima de 21 ºC, el rècord absolut. L'anterior marca era de 20 ºC i datava de l'any 1956. De fet, és la primera vegada que es registra una temperatura superior als 20 ºC més enllà dels 80 graus de latitud nord.

Anàlisi del model GFS de la temperatura a 850 hPa (uns 1500 metres d'altitud) del dia 14 de juliol a les 12 UTC. La localització d'Alert està marcada amb una 'X' grisa.

L'endemà, el dilluns dia 15, es va tornar a arribar als 20 ºC de màxima a Alert. Això va fer que per primer cop des que hi ha dades de temperatura en aquesta població canadenca se superés durant dos dies consecutius aquesta barrera. Cal tenir en compte que la temperatura mitjana de les màximes del mes de juliol, el mes menys fred de l'any a Alert, és de tan sols 6,1 ºC. Això vol dir que els últims dies s'han registrat valors entre 10 i 15 graus per sobre del que és habitual, una anomalia molt marcada.

Mínim d'extensió de gel marítim

Aquesta temperatura desmesurada en latituds tan altes té conseqüències sobre el gel marítim en el conjunt del planeta. Aquests dies s'està mesurant un nou mínim històric de la superfície marítima glaçada per a l'època de l'any en què ens trobem. Ara mateix la cobertura és de poc més de 17 milions de quilòmetres quadrats, lleugerament per sota del registre de l'any 2015.

Cobertura de gel marítim a la Terra

La forta calor a latituds mitjanes de l'hemisferi nord ni de bon tros s'ha acabat. Els pròxims dies diversos països del centre i el sud d'Europa viuran l'arribada d'una nova massa d'aire càlid que farà enfilar de valent la temperatura. No es preveu que sigui una onada de calor tan important com la de finals de juny, però tot i això el termòmetre s'enfilarà fàcilment per sobre dels 35 ºC a zones interiors i es fregaran els 40 ºC als indrets més càlids.

stats