Meteo 13/01/2015

2014: rècord de temperatures a Europa i any càlid a Catalunya

L'observatori de l'Ebre ha igualat el rècord del 2011. A Barcelona, Girona i Lleida ha estat entre els 3 anys més càlids registrats

Miquel Bernis
2 min
Anomalies de temperatura respecte el període 1981-2010, de gener a novembre / EIG EUMETNET

BarcelonaEl Meteocat ha fet públic aquest matí el seu informe anual de l'any 2014, que qualifica d'any “majoritàriament càlid”. A bona part de comarques, la temperatura mitjana de l'any ha estat més de 0,5 graus superior al valor climàtic de referència, i només en punts alts del Pirineu Occidental, al nord del Berguedà, al Port del Comte, als Ports de Beseit i en alguns sectors de la Cerdanya s'hi pot considerar normal.

Globalment, el Meteocat no ha comparat aquest any amb els anteriors, però hi ha algunes dades que fan evident que ha estat anormalment càlid. A l'Observatori de l'Ebre ha estat l'any més càlid des del 1905, igualat amb el 2011. A Barcelona la sèrie s'inicia el 1780, i des de llavors només hi ha hagut dos anys més càlids que el 2014. A Girona i a Lleida és el segon any més càlid des del 1950.

No hi ha hagut anomalies importants de precipitació, a la majoria d'indrets l'any ha estat lleugerament més plujós o lleugerament més sec del que caldria esperar. Només en algunes zones puntuals concentrades sobretot a la costa central i a les Terres de l'Ebre l'any s'hi pot considerar sec.

A nivell mundial encara no hi ha dades oficials, però un informe preliminar del servei meteorològic del Japó fa preveure que el 2014 haurà estat l'any més càlid des que hi ha registres. A Europa un document elaborat per un consorci de serveis meteorològics avalat per l'Organització Meteorològica Mundial situa amb gairebé tota probabilitat el 2014 com l'any més càlid des que es tenen registres a Europa. Segons aquest estudi, la temperatura del 2014 haurà superat per tres dècimes la de l'anterior rècord del 2007. L'estiu ha estat l'única estació amb temperatures normals o fins i tot més baixes del que caldria esperar.

stats