Meteo 30/01/2018

El febrer podria ser més plujós del que és normal al Mediterrani

Els mapes de l'agència NOAA apunten a un patró de temps molt diferent al del gener

Miquel Bernis
2 min
Anomalies de precipitació previstes per al mes de febrer / NOAA

BarcelonaSi alguna cosa ha marcat el gener han estat les situacions de vent d'entre oest i nord-oest, i per tant l'ambient més aviat sec i les temperatures altes, sobretot al sud. A Tortosa, 1 de cada 3 dies hi ha hagut una màxima de més de 20º, i la mitjana mensual de 13,5º serà clarament la més alta per a un mes de gener d'aquest observatori centenari. El mestral ha evitat nits fredes i ha fet que el gener del 2018 quedi com el més càlid mai registrat en aquest històric observatori de Roquetes.

El mes de febrer, però, podria anar per camins molt diferents. Els últims mapes de tendències mensuals de l'agència NOAA fan pensar que durant el febrer s'afeblirà la circulació de vents de l'oest, fet que comportaria la possibilitat que les precipitacions apareguin al Mediterrani occidental. Els mapes de la NOAA preveuen que sigui sobretot al nord d'Àfrica on es noti més aquesta anomalia positiva de precipitacions, però també en serralades com els Pirineus i els Apenins s'hi preveuen precipitacions de fins a 1 l/m2 dia superiors a les normals. En canvi al centre i al nord d'Europa hi plouria menys del que és normal. L'anticicló podria bloquejar el pas de borrasques en aquest sector d'Europa, i obrir així la possibilitat d'un escenari de força moviment al Mediterrani.

Pel que fa a temperatures, els models de la NOAA no auguren grans anomalies a l'oest d'Europa, cosa que vol dir que el febrer podria ser més fred que el gener, cosa que sembla concordar amb els pronòstics de cara als primers dies del mes.

Anomalies de temperatura previstes per al mes de febrer / NOAA

Gener molt càlid

A part de les Terre de l'Ebre, a l'aeroport de Reus aquest gener també hi ha hagut més dies amb més de 20º que mai: 6 en total, per sobre dels 4 que hi va haver el 2016 i el 1955. També a Lleida hi ha hagut 2 dies amb més de 20º, un fet excepcional, ja que fins ara, amb dades des del 1960, només hi havia hagut 5 dies de gener en total en què la temperatura hagués pujat per sobre dels 20º.

Ni als aeroports de Reus, Girona i el Prat ni a Lleida la mitjana de gener ha estat la més alta de la sèrie, però en canvi sí que quedarà en el podi de les més altes. En general, les mitjanes de gener s'han situat entre 2,5 i 3,5 graus per sobre de la mitjana climàtica (1971-2000).

stats