Meteo 05/03/2016

Com s'entreveu el temps d'aquesta primavera?

Tot i que el fenomen global del Niño encara es deixarà notar, la NOAA preveu temperatures més pròximes a la normalitat

Manel Cascante
2 min
Anomalies pluviomètriques previstes pel mes de març

BarcelonaL'hivern meteorològic, que es va acabar el dia 29 de febrer, ha estat el més càlid des que hi ha registres en els dos observatoris amb sèries de dades més llargues de Catalunya: l'Observatori de l'Ebre (des del 1906) i l'Observatori Fabra (des del 1914).

El Servei Meteorològic de Catalunya va fer públic ahir que l'hivern ha estat càlid sense excepció a tot el territori, i fins i tot molt càlid a punts del Barcelonès, l'Alt Penedès, l'Urgell i a l'alta muntanya. Pluviomètricament s'ha de qualificar de sec o de molt sec en algunes comarques.

Com serà la primavera meteorològica?

Els models de previsió a llarg termini continuen marcant anomalies pel que fa a les temperatures i les precipitacions a Catalunya de cara als mesos vinents, tot i que difereixen entre ells. Convé recordar que aquest tipus de previsions anuncien tendències i que solen ser de fiabilitat limitada.

Segons els mapes estacionals de l'agència nord-americana NOAA, les temperatures mitjanes dels mesos de març i abril seran pròximes a la normalitat, tant a Catalunya com als països de l'oest d'Europa. De cara al mes de maig, per contra, els models estimen valors superiors als habituals a l'est i el sud de la península Ibèrica, entre 0,5 i 1,0 ºC per damunt de la normalitat.

Si bé les temperatures no s'entreveuen tan anòmales com els darrers mesos segons aquest model americà, les precipitacions sembla que tornaran a ser força inferiors a les habituals durant els mesos de març, abril i maig. Aquesta anomalia negativa s'enregistraria a bona part de la península, excepte al Cantàbric i Galícia, un fet que ens pot fer pensar que durant la primavera podrien ser freqüents les situacions del nord o del nord-oest.

La previsió estacional de l'Aemet destaca que per als mesos de març, abril i maig és probable que la temperatura arribi a valors superiors als normals a tota la península Ibèrica, amb un 65% de probabilitat al quadrant nord-est. Pel que fa a les precipitacions, apunta que podrien ser pròximes a les habituals excepte al sud-est.

Sigui com sigui, el que és força probable és que el fenomen global del Niño continuï condicionant el comportament de les temperatures i la pluviometria del nostre entorn de cara als pròxims mesos.

El científics van determinar ara fa unes setmanes que el fenomen del Niño, un dels més forts enregistrats mai, ja ha superat la seva màxima intensitat i que de cara als pròxims mesos continuarà perdent força de forma gradual, fins a arribar a condicions neutres probablement a finals de primavera o principis d'estiu. Amb tot, les seves repercussions continuaran fent-se notar a diverses regions planetàries encara durant uns quants mesos.

stats