Curiositats del temps
Meteo 09/12/2022

Per què les tardes ja s'allarguen si encara no ha arribat el solstici?

A partir de la Puríssima el sol ja comença a pondre's cada dia una mica més tard

2 min
Cel rogent avui a Sant Agustí de Lluçanès

BarcelonaPer a molta gent un moment d'optimisme de l'any és el punt en què les tardes comencen a allargar-se. Això començarà a passar els dies vinents, tot i que encara no ha arribat el solstici. La llum del dia continua escurçant-se més de mig minut cada dia, però a patir d'ara aquest escurçament ja només afectarà l'alba. Les tardes vinents el sol ja començarà a pondre's uns segons més tard cada dia, i per Nadal ja ho farà a un ritme de més de mig minut per dia.

La cultura popular sol recollir aquests aspectes relatius a l'allargament del dia en forma de refranys. El de "Per Santa Llúcia, un pas de puça" podria fer referència al fet que la tarda ja s'allargui en aquesta jornada, el 13 de desembre, malgrat que també podria tenir una explicació relacionada amb l'antic calendari julià, que va arribar a acumular un cert desfasament que feia que, al segle XVI, els solsticis i els equinoccis s'esdevinguessin uns 10 dies abans del que correspondria. N'hi ha d'altres també molt conegudes, com ara “Per Nadal, un pas de pardal”, “Per Sant Esteve, un pas de llebre” o “Per Sant Antoni, un pas de dimoni”.

A diferència del que passarà a les tardes, el sol no començarà a sortir cada dia més d'hora fins passat Reis. Malgrat que el solstici tindrà lloc el 21 de desembre cap a tres quarts d'onze de la nit, i que a partir de llavors el dia serà cada cop més llarg, fins ben entrat el gener aquest allargament estarà tot concentrat a la tarda.

Això passa perquè el dia solar no dura exactament 24 hores. Factors com el fet que l'òrbita de la Terra al voltant del Sol és lleugerament el·líptica, i també la inclinació de l'eix amb què la Terra gira al voltant del sol, fan que hi hagi variacions de gairebé un minut entre la durada d'un dia de desembre i un de setembre. El fet que aquests dies el migdia solar es produeixi una mica més tard de l'hora oficial provoca que les tardes s'allarguin abans que els matins. Respecte del nostre rellotge el dia està lleugerament desplaçant endavant.

També és curiós que aquest efecte canvia segons la latitud. Com més a prop de l'equador, més s'accentua aquesta diferència entre el dia en què el sol es pon més tard i el solstici. A les Canàries, per exemple, la tarda va començar a allargar-se el primer dia de desembre, i en una ciutat pròxima a l'equador com Bogotà, el punt d'inflexió es va produir al voltant del 10 de novembre.

stats