Meteo 17/12/2017

La temperatura de l'aigua del mar acaba l'any més freda del normal

Aquest fet contrasta en el context d'un 2017 en el qual s'han batut diversos rècords de Tª elevada

Manel Cascante
2 min
Aspecte de la platja del Bogatell a finals de novembre

BarcelonaAquest divendres l'observador de l'aigua del mar de Barcelona, en Diego Lázaro, va anotar una temperatura a un metre de profunditat, a la Barceloneta, de tan sols 14,0ºC, 1,0ºC per sota la mitjana del període 2006-2016 per les mateixes dates. Una dada que sobta força en el context d'un 2017 marcat pel predomini de valors superiors als habituals de forma força recurrent, i en el qual a principis d'agost va anotar la temperatura més alta de la sèrie de dades iniciada fa més de deu anys: 27,6ºC.

El descens ha estat acusat des de principis de novembre, moment en el qual l'aigua del mar encara superava els 20ºC a les platges de la ciutat de Barcelona i en diversos trams del litoral català.

L'aigua del mar, més freda de l'habitual també a la Costa Brava

Josep Pasqual anota també regularment la temperatura de l'aigua del mar, a diferents profunditats, entre l'Estartit i les Illes Medes des de fa més de 40 anys. Les seves observacions són un referent de gran interès per a la comunitat científica i permeten analitzar els efectes del canvi climàtic en la temperatura marina.

Enguany, a principis d'octubre, la temperatura a l'Estartit voltava els 23ºC, un valor mai enregistrat a l'inici de la tardor i que s'emplaçava 3,3ºC per damunt la mitjana. Aquest no ha estat l'únic rècord d'aquest 2017 a la Costa Brava, on durant el mes de juny l'aigua es va enfilar fins a 24,5ºC, quelcom mai mesurat abans del mes de juliol.

A l'Estartit molt probablement també tancaran un 2017, insòlit per les elevades temperatures, paradoxalment amb l'aigua més freda del que tocaria. La darrera observació, la del dia 12 de desembre, en Josep Pasqual va anotar una temperatura de 14,1ºC, dues dècimes per sota la mitjana de la seva sèrie per les mateixes dates.

El fred de les últimes setmanes, juntament amb la freqüència de situacions de vents del nord, i l'onatge, han contribuït a un descens notable de la temperatura superficial de l'aigua del mar a Catalunya.

Anomalia de la temperatura de l'aigua del mar a l'Estartit

L'estany de Banyoles, a 12 graus

L'estany de Banyoles es trobava a 12,1ºC el 12 de desembre a mig metre de profunditat. D'aquest 2017 sobresurten les mesures del 10 d'agost, a 27,06ºC, i la del 25 de gener 9,5ºC.

Cal apuntar, finalment, que l'aigua no guanya ni perd temperatura tan ràpid com l'aire, ja que té una gran capacitat calorífica i cal, per tant, un aport destacable de calor per fer que un cert volum d'aigua augmenti de temperatura. A banda, presenta una gran inèrcia tèrmica, quelcom que afavoreix que els mars o els oceans actuïn com a reguladors de la temperatura de l'aire que els envolta.

stats