Meteo 10/12/2016

La temporada de bolets s'allargarà fins pels volts de Nadal

Tot i que és habitual que s'estiri fins a final d'any en sectors de la costa, aquests dies encara se'n poden arribar a collir en alguns punts les comarques interiors i del Prepirineu

Manel Cascante
2 min
Cama grocs a la serralada litoral, aquesta setmana

BarcelonaAmb l'arribada de la neu al Pirineu, la febre boletaire ha quedat enrere i la pressió, sovint desmesurada, ha minvat de forma clara als boscos catalans. La temporada de bolets, però, encara no s'ha acabat del tot, i aquests dies se'n poden trobar en algunes zones del territori, per bé que de forma més modesta.

Les glaçades d'ara fa uns dies, que es van atansar fins a alguns sectors del prelitoral, no van ser prou intenses per tallar en sec la florida dels bolets. La manca de fred intens i de situacions de vent eixut ha contribuït a estirar la temporada de bolets, tot i trobar-nos a principis de desembre.

Bolets al Prepirineu i a l'interior

Segons Marc Estévez, expert en bolets i autor de diversos llibres d'aquesta temàtica, aquests dies encara se'n poden collir de forma puntual al vessant sud del Pirineu i Prepirineu i en sectors de l'interior, especialment allà on els episodis de pluja del mes de novembre van ser més generosos. En aquest entorn hi podem trobar sobretot fredolics, llengües de bou, llenegues, camagrocs i, fins i tot, encara algun rovelló. L'expert no descarta alguna darrera florida de cara als pròxims dies si es manté la humitat i no arriba el fred de forma sobtada.

La collita s'allarga més a prop del mar

A la costa, la temporada es manté viva a les acaballes de la tardor, com sol ser habitual cada any, i en aquest àmbit encara s'hi podrà mantenir activa unes setmanes més, aproximadament fins pels volts de Nadal. Tot i que ara se'n troben a tots els vessants, l'expert destaca que els bolets es refugiaran progressivament cap als vessants encarats a l'est i que miren a mar. Aquests dies al litoral hi podem collir sobretot trompetes de la mort, camagrocs, carlets o vinaders, entre d'altres.

Pocs canvis de les condicions meteorològiques

Per bé que fa dies que no plou de forma general, la humitat es manté a bona part del país gràcies a la presència de boires i boirines, associades a l'anticicló, i al fet que el sol escalfa poc en aquesta època de l'any. De moment, els mapes a curt i mitjà termini no preveuen glaçades intenses ni episodis rellevants de vent que puguin suposar el final absolut de la temporada.

Les glaçades continuaran sent febles a les fondalades i valls de l'interior i al Prepirineu i, com a mínim fins a mitjans de la setmana vinent, la inversió tèrmica continuarà evitant temperatures sota zero a cotes mitjanes de les muntanyes. La pluja podria visitar alguns sectors de cara al cap de setmana que ve.

stats