La méteo
Meteo 22/03/2024

El temps es complica per Setmana Santa: on i quan pot ploure

Les temperatures baixaran clarament i tindrem una mica de tot

3 min
La pluja ha estat abundant a les comarques de Girona.

BarcelonaLa Setmana Santa ja és aquí i molta gent marxa de vacances. Per tant, la pregunta que es fa tothom aquests dies és ben clara: quin temps farà? De cara als festius, els mapes van configurant un canvi que ens portarà una mica de tot: pluges, neu i una clara baixada de les temperatures després de la calor atípica de les últimes hores. És a dir, en pocs dies passarem d'un extrem a l'altre.

Cap de setmana: primers canvis

El pas d'un front desgastat obrirà les portes al vent del nord. Això farà baixar lleugerament les temperatures dissabte, excepte a la Costa Daurada, on es mantindran semblants o encara pujaran una mica més. Hi haurà nuvolades sense descartar algun ruixat local en punts del Pirineu, Prepirineu i nord-est del Principat. Poca cosa. Bufaran el mestral i la tramuntana a l'Ebre i a l'Empordà.

Serà diumenge quan el descens dels termòmetres serà més contundent. Les màximes poden quedar entre 5 i 10 graus més baixes que les del divendres, amb un ambient clarament més fresc i normalitzat per a l'època. Tot plegat amb més núvols baixos a punts del litoral i prelitoral, sobretot de Barcelona, sense descartar-hi algun plugim o gotellada local. A la resta del país farà sol.

El temps es complica a partir de dilluns

Els mapes mantenen que a partir de dilluns ens afectarà una borrasca provinent del sud de la península que, juntament amb l'arribada d'un front fred des de l'Atlàntic, provocarà un canvi destacat en el temps. Així, entre dilluns i dimarts (i potser dimecres), ens arribarien precipitacions que poden caure a qualsevol punt. El plat fort el tindríem dimarts i les zones més afectades serien les de Ponent, el Pirineu, el Prepirineu i les zones properes. A la costa hi plouria menys, però també hi arribarien els ruixats.

En principi estaríem parlant de diverses tongades de precipitacions i, per tant, no plouria de forma continuada i extensa. No obstant això, encara hi ha un punt d'incertesa en aquest sentit. En total es poden acumular entre 5 i 15 l/m² a moltes comarques en tot l'episodi, però localment caurà més aigua. De fet, al Pirineu i al Prepirineu occidental es poden assolir o superar els 50 l/m². Les temperatures baixaran més i quedaran per sota de la mitjana.

La neu tornarà també al Pirineu. Segons les últimes actualitzacions dels models meteorològics, la cota inicial seria d'uns 2.000 metres, però dimarts aniria baixant fins a situar-se a última hora als 1.000 metres. Es poden acumular almenys més de 10 o 20 centímetres de neu nova a les cotes altes.

Precipitació acumulada prevista fins dimecres.

Temps mogut tota la Setmana Santa

De cara als dies clau de Setmana Santa, el temps es mantindrà insegur. Aniran travessant fronts atlàntics que deixaran nous xàfecs i tronades irregulars, sobretot a Ponent, al Pirineu i al Prepirineu. Però, per ara, no sembla que hagin d'arribar precipitacions generals i generoses. També hi haurà ventades i les temperatures aniran remuntant.

Es notaran les pluges als pantans?

Amb la previsió actual, difícilment arribaran pluges prou generoses per provocar una clara millora dels embassaments. A més, les precipitacions més importants s'esperen al Pirineu occidental, i no a les capçaleres dels principals rius de les conques internes.

Per tant, tota aigua és benvinguda, però sembla que, de moment, tan sols podrem mantenir els nivells d'aigua actuals o continuar amb la lleugera tendència a l'alça dels últims dies. Esperem que al llarg de la primavera arribin més pluges.

stats