Meteo 17/11/2019

Venècia espera avui una altra marea excepcional

Una profunda borrasca podria inundar més d'un 60% de la ciutat per segon cop aquesta setmana

Miquel Bernis
2 min
Els operaris retiren les passarel·les davant la basílica de Sant Mark abans de clausurar la plaça sencera.

BarcelonaEl mal temps i l'amenaça de fenòmens extrems torna afectar diverses regions d'Itàlia aquest cap de setmana. Venècia torna a estar en alerta per la perspectiva d'una nova situació d'acqua alta que pugui ser excepcional durant aquest diumenge. Malgrat que avui no hi ha lluna plena i el factor astronòmic no excita especialment la marea, les previsions apunten que el nivell de l'aigua podria pujar fins als 160 cm a causa del vent de sud i els nivells molt baixos de pressió atmosfèrica.

Segons la classificació del Centro Previsioni e Segnalazioni Maree, les marees que superen els 140 cm són excepcionals, tot i que cada vegada més freqüents. Entre el 1872 i el 1950 només hi ha registrat un episodi de marea tan intens com el que s'espera avui, i en el conjunt del segle XX n'hi ha hagut un cada entre 5 i 10 anys, però en canvi aquestes marees excepcionals s'han repetit més de deu vegades en les últimes dues dècades, inclosos els episodis de finals d'octubre de l'any passat i el de fa pocs dies, en què l'aigua va arribar als 187 cm, només 3 cm per sota del rècord històric de 1966.

Previsió de la marea per aquest diumenge segons el Centro Previsioni e Segnalazioni Maree

S'estima que amb una marea de més de 140 cm un 60% de la ciutat queda inundada. La marea de dimarts passat va deixar sota l'aigua un 85% de Venècia. Durant la nit ja s'esperava una situació crítica, però finalment el nivell de l'aigua no ha pujat tant, ja que la pressió atmosfèrica s'ha mantingut per sobre del previst.

Moltes regions del nord i el sud d'Itàlia estan en alerta, bé sigui per vent, pluja o tempestes fortes durant aquest diumenge. Diverses regions del sud d'Àustria, com el Tirol, tenen actius avisos de perill màxim per possibles acumulacions de molta pluja i neu.

Acumulacions totals de precipitació previstes entre avui i dimarts a la nit
stats