Meteo 29/09/2018

El 'Xenophon' arriba a Grècia

Els cops de vent superen els 80 km/h i ja s'han acumulat més de 80 mm en alguns punts

Oriol Rodríguez
2 min
Imatge de satèl·lit (RGB) del 'Xenophon' avui a les 14.30 h, situat sobre la península del Peloponès.

BarcelonaEl 'Xenofont', el cicló mediterrani quasi tropical del qual se n'està parlant tant aquests dies, ja ha arribat al sud de Grècia. De bon matí la pluja ha començat a caure amb intensitat i el vent s'ha anat reforçant. De fet, amb les webcams que hi ha al Peloponès es podia observar l'arribada d'espesses cortines de pluja poc abans de les vuit del matí.

Imatge de la webcam de Kalathi, al sud de Grècia, on es pot observa l'espessa cortina de pluja a punt d'arribar a la població

Fins a les sis de la tarda s'han registrat cops de vent de fins a 85 km/h a Geodes. A banda, la pluja ha estat molt abundant a bona part del Peloponès. S'han acumulat més de 80 mm a indrets com Levidi i Paparis. A causa del vent i de les tempestes, el servei meteorològic grec manté vigents diversos avisos al sud del país.

Avisos vigents per vent i tempestes a Grècia, per avui

El fort vent ha alterat notablement l'estat de la mar. Hi ha hagut onades de més de 4 metres d'alçada a bona part del litoral. Les imatges enregistrades i difoses per les xarxes socials parlen per si soles:

També ha estat destacable la sobtada davallada de la pressió atmosfèrica que han registrant els baròmetres. A molts indrets ha baixat prop de 20 hPa en poc més de 12 hores.

Segons el model meteorològic centreeuropeu, el ECMWF, el centre del cicló tendirà a perdre una mica de força a mesura que vagi avançant per la península. Posteriorment es desplaçarà cap al nord-est fins a entrar de nou al mar Egeu. No serà fins dilluns al matí que arribarà a Turquia, encara acompanyat de fortes ratxes de vent i d'alguns aiguats.

Imatge de satèl·lit del 'Xenophont' a punt de tocar terra al Peloponès i predicció de la seva trajectòria, segons el model ECMWF.

Val a dir que la predicció de la trajectòria del cicló mediterrani quasi tropical ha anat canviant força al llarg dels últims dies. Per tant, caldrà anar seguint com evoluciona.

stats