Societat 10/09/2013

El Born: una auca històrica

L'espectacle representa la vida de la Barcelona del segle XVIII i obre els actes de commemoració del Tricentenari

Ara
2 min

BarcelonaEn Joan és un jove pescador que ha viscut tota la vida al barri de la Ribera. La Mariana, la filla d'uns importants comerciants que acaben d'arribar a la Barcelona del segle XVIII. Aquesta parella i la seva història d'amor són el fil conductor de l''Auca del Born', l'espectacle que obre la programació del Born Centre Cultural −inaugurat aquest dilluns, dia 9−, i que dóna el tret de sortida als actes de commemoració del Tricentenari.

La primera idea de Jordi Casanovas, autor i director de l'espectacle, va ser "parlar dels ciutadans". La relació dels joves Joan i Marianna és una a excusa per portar-nos a conèixer una trentena de personatges i les seves reaccions davant tots els canvis que es van produir abans i després dels fets del 1714. L'espectacle consta de 48 microescenes, a manera d'auca tradicional.

Espai significatiu

L'escenari de l'auca és el jaciment de l'antic Mercat del Born, ara convertit en el Born Centre Cultural. "El Born és també una cicatriu de la guerra de Successió i de les conseqüències per a Barcelona", diu Toni Soler, comissari dels actes de commemoració del Tricentenari a Barcelona. "Tenir-lo en condicions permetrà ensenyar matisos de la Barcelona del segle XVIII", afegeix.

Aquests matisos ens portaran a descobrir "una ciutat més vital del que es creia, amb més relacions comercials i vincles personals, més cràpula i descarada, on hi havia cases de joc i tavernes", explica Casanovas. "L'espai és enorme i viu, pots veure fins i tot restes de pólvora, cosa que el converteix en un personatge més", afegeix Bernat Quintana, que dóna vida al personatge d'en Joan.

L''Auca del Born' es representarà del 12 al 28 de setembre a les 21.00 hores, tot i que durant les festes de la Mercè −del 20 al 24 de setembre− també hi haurà una sessió a les 22.30 hores. El preu de l'entrada és de dos euros, i la recaptació es destinarà a les entitats Solidaritat amb la Gent Gran i també a Esquitx, per a projectes socials al barri de la Ribera.

stats