Societat 16/05/2014

Nou Casal de Barri de Sant Andreu

El local obre les portes a 19 entitats del territori

Ara
3 min
El nou Casal de Barri de Sant Andreu ha obert les portes

BarcelonaEl nou Casal de Barri de Sant Andreu ha obert les portes a 19 entitats del territori per tal que puguin desenvolupar activitats en l'equipament.

El Districte de Sant Andreu ha decidit obrir aquest espai amb personal propi del districte per posar aquest equipament a disposició de les entitats i els veïns del barri amb la major celeritat possible.

D'aquesta manera, s'ha donat resposta al problema de manca d'espais que tenien aquestes entitats des de feia temps.

Aquesta és una primera fase de la posada en marxa del Casal de Barri, que continua obert a les propostes d'altres entitats que necessitin espai en aquest equipament per desenvolupar-hi les seves activitats.

Actualment, en aquest espai ja hi ha la seu social de la Germandat de Trabucaires, Gegants i Grallers de Sant Andreu i una exposició permanent dels gegants de Sant Andreu. A més, també hi ha l'equip de coordinació del recinte de la Fabra i Coats.

Les 19 entitats que en una primera fase disposen d'un espai en aquest equipament són: Iniciativa Andreuenca, Sant Andreu Jazz Band, Teatre pels Descosits, Associació d'Amics de la Fabra i Coats, Grup de Pintors de Sant Andreu, Club Handbol Sant Andreu, La Lírica de Sant Andreu, Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia – Sant Andreu, Associació Cultural Urbana, AREP, Club Esportiu Fabra i Coats, Agrupació d'Aquarel·listes de Catalunya, ADEGG (Associació per a la Defensa de la Gent Gran), Associació d'Estudis Històrics de l'Automoció, FANJAC (Associació de Famílies de Joves amb Altes Capacitats), Associació Beach Tennis Catalunya, Seu Europea de la International Federation Beach Tennis, Associació Catalana de Tintinaires 1001 i Associació Catalana d'Amics de les Orquídies.

Un model de cogestió

L'Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs per adjudicar la gestió cívica d'aquest espai a alguna entitat. El concurs va quedar desert perquè cap de les dues propostes presentades va arribar a la puntuació mínima exigida per poder ser adjudicatàries de la gestió.

Els projectes de gestió no complien molts dels requisits exposats a les bases del concurs, tant des d'un punt de vista econòmic, com organitzatiu i de programació, i no s'adequaven a les característiques de l'equipament.

La intenció del Districte de Sant Andreu és que aquest espai es pugui gestionar de manera coordinada entre el Districte de Sant Andreu, les entitats que utilitzen l'espai i una entitat gestora que s'encarregaria, principalment, de la gestió dels recursos econòmics, personals i les dotacions estructurals i tècniques de l'equipament.

L'Ajuntament de Barcelona està treballant en la convocatòria d'un concurs per designar l'entitat gestora de l'espai.

Un equipament de proximitat

El Casal de Barri de Sant Andreu és un edifici de quatre plantes de grans dimensions en comparació amb el que és habitual en aquest tipus d'equipaments, amb 2.820 metres quadrats i una inversió total de 5,65 milions d'euros.

L'autor del projecte és l'arquitecte Rafael Vila i el termini d'execució de les obres ha estat de dos anys i mig.

A la planta baixa, hi ha el punt d'informació i de coordinació del recinte i els espais interns de reunió i despatx.

A més, també tindrà una sala que permetrà dur-hi a terme actuacions, exposicions o activitats diverses de petit format. La idea és que aquesta planta sigui el lloc de trobada d'usuaris, visitants i entitats.

La primera planta servirà, principalment, per a la realització d'activitats dirigides. Consta de vuit sales per fer-hi tallers i dues sales d'activitats en què es podran desenvolupar xerrades i conferències.

A més, també hi ha una sala per a la formació o pràctica en àmbits relacionats amb les noves tecnologies. Finalment, aquesta planta també disposa d'espai per a magatzem i serveis.

Pel que fa a la segona planta, hi ha dues sales per fer-hi tallers i una altra sala per a tallers de cuina. La planta té dos espais més, com a la primera, per fer-hi xerrades, conferències...

D'altra banda, també és l'espai de direcció i administració del casal i de cinc despatxos per donar suport al treball associatiu.

La darrera planta té una àmplia sala d'actes per a la realització d'activitats de format més gran, amb escenari i instal·lacions tècniques, com ara obres de teatre, petits concerts...

També hi ha tres bucs d'assaig insonoritzats i amb un mínim de material fix per als assajos de grups de músics que ho sol·licitin.

stats