Blogs 24/06/2015

Un petit balanç de l'E3 2015

4 min
Un petit balanç de l'E3 2015

No fa encara ni una setmana que s'ha clausurat l'Electronic Entertainment Expo 2015,l'esdeveniment anual més important de la indústria especialitzada a escala internacional. Han estat uns dies molt intensos per al sector de l'oci electrònic. Però què ens deixa enguany aquesta fira? Quines són les novetats més interessants que s'han donat a conèixer en el marc d'aquest gran esdeveniment? Quins videojocs, serveis i plataformes d'entreteniment digital han cridat més l'atenció? Qui ha sorprès? Qui ha decebut?... En conjunt, podem dir que ha estat una edició lluïda?

Microsoft va ser l’encarregada d’iniciar la ronda de conferències de l’E3. Vam veure títols potents, com Halo 5 Guardians, Forza Motorsport 6, Gigantic, Ashen, Cuphead, Sea of the Thieves, Fable Legends, Gears of War 4, Fallout 4 o Rise of the Tomb Raider, entre molts d’altres, i multitud de videojocs de desenvolupadors independents, un sector al que Microsoft ha volgut cuidar.

També vam veure anuncis relacionats amb serveis o maquinari, com un comandament "professional" a un preu força elevat, EA Access Titanfall, el programa d'avanços d'Xbox One, Xbox Game Preview Program, novetats relacionades amb la realitat virtual, com Valve VR i Oculus Rift, i l'anunci que els usuaris d'Xbox One gaudiran de retrocompatibilitat: podran jugar als seus jocs d'Xbox 360 a la videoconsola de nova generació de Microsoft.

La Conferència de Sony va impactar per tres promeses explosives encaminades a satisfer les enormes expectatives que un gran nombre de videojugadors d’arreu del món fa més temps que alimenten: Square Enix s’ha decidit per fi a desenvolupar un remake, que tindrà exclusivitat temporal a PlayStation 4, l’enyorat Shenmue tindrà el seu esperadíssim tercer episodi i The Last Guardian, una producció de Fumito Ueda i el Team Ico que semblava oblidada, serà una realitat el 2016, si res no s’espatlla.

Vam veure altres jocs extraordinaris, Batman Arkham Knight, que tot just acaba d'arribar a botigues i plataformes de distribució digital, Call of Duty Black Ops III, una expansió de Destiny exclusiva per a PS4, The Taken King, el nou títol de Hitman, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Mirror’s Edge Catalyst, Star Wars: Battlefront, Street Fighter V, Uncharted 4 o World of Final Fantasy, entre molts d'altres. També va haver-hi espai per a la realitat virtual, amb Project Morpheus. PlayStation Vita, però, només va aparèixer durant uns segons, tot i que hi ha uns quants jocs previstos per a la portàtil els propers temps. PlayStation TV, gran oblidada, no va aparèixer en cap moment i està per veure si els nous llançaments de la portàtil de Sony hi seran compatibles.

Menció a part mereix Nintendo, que fa un temps que ha decidit no presentar les seves novetats a la fira, sinó fer-ho en un format diferent, un acte digital pregravat en el que han pres part les tres figures més recognoscibles de la companyia, Satoru Iwata, Reggie Fils-Aime i Shigeru Miyamoto... convertits en ninots similars als populars Muppets de Jim Henson.

Les novetats en forma de videojoc han estat escasses i no massa ben acollides pel fans de "la gran ena", però destaquem jocs per a Wii U com Animal Crossing, Star Fox Zero, Yoshi's Woolly World o Super Mario Maker i títols per a 3DS com Metroid Prime Federation Force, The Legend of Zelda: Tri Force Heroes, Hyrule Warriors Legends o un nou Fire Emblem.

Companyies desenvolupadores com Bethesda o EA van tenir també conferències sucoses. Bethesda va oferir un avanç del nou Doom, de Battlecry, un joc multijugador steampunk, vam veure imatges del molt esperat Dishonored 2 i de Dishonored Definitive Edition per a PS4 i Xbox One. The Elders Scrolls Online (que fa poc que hem ressenyat tant a ARA VaDeJocs com a ARA Play, el suplement del diari ARA) també va aparèixer en escena. Però el més comentat han estat les espectaculars imatges de Fallout 4.

Electronic Arts va anunciar un nou Mass Effect, Mass Effect Andromeda, ambientat a una nova galàxia, amb nous protagonistes i nova història. El nou Need for Speed va animar els amants del motor, i Star Wars:Star Wars Battlefront va deixar tothom bocabadat amb les seves batalles multijugador a racons tan populars de la saga galàctica de Lucasfilm com els boscos d'Endor o les dunes de Tatooine. Hi va haver altres plats forts, com NBA Live 16 o Plants vs Zombies: Garden Warfare 2, però ens quedem amb un joc descarregable d'aparença captivadora, Unravel, un plataformes en el que un petit cabdell de llana vermella anima va avançant, desembolicant el seu fil per diversos escenaris.

En definitiva, tot i les decepcions i petites absències que sempre detecten els espectadors més atents i exigents, aquest cop del Convention Center de los Angeles n'hem extret un munt de notícies sucoses, després d'una temporada en què, malgrat el llançament de noves plataformes, semblava que anàvem mancats del que podríem considerar "bombes informatives" per al mitjans especialitzats i els afeccionats a ultrança. Com sempre, només amb el temps tindrem ocasió de valorar oportunament cadascun dels anuncis que ha generat aquest E3 però podem dir que, almenys pel que fa al nombre i al pes dels titulars generats, aquest 2015 la popular fira de la indústria de l'oci digital ha tornat a fer vibrar afeccionats del món sencer com feia temps que no ho aconseguia.

stats