TERRITORI
Camp de Tarragona 13/06/2018

La Catalunya Sud vol més competències per definir el futur

La Diputació i la URV impulsen un projecte basat en el coneixement

Jordi Salvat
3 min
La Catalunya Sud vol més competències per definir el futur

TarragonaEl projecte de la Regió del Coneixement Catalunya Sud ha iniciat aquestes últimes setmanes una nova fase amb una sèrie de sessions de treball amb experts i representants d’entitats socials del territori. Hi han participat unes 300 persones amb l’objectiu d’enriquir el projecte i implicar-hi la societat amb tres eixos temàtics: sostenibilitat, cohesió i estat del benestar i desenvolupament econòmic. Tortosa, el Vendrell i Alcover han sigut els punts de trobada. També s’han fet dues sessions més amb sindicats, empresaris i entitats.

Ara s’encara una tercera fase en què se sintetitzaran totes aquestes aportacions recollides i s’ha previst una sessió oberta per presentar els resultats en un document final a inicis del 2019. Francesc Xavier Grau, director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement, que coordina tot aquest procés, considera que potenciar la recerca i la innovació és l’únic camí per mantenir i millorar la posició de la regió en un món globalitzat i tan competitiu com l’actual i garantir el manteniment de l’estat del benestar.

Grau explica que la Unió Europea aposta per regions més petites que el conjunt de Catalunya, i la mida de la regió de la Catalunya Sud s’adequa millor als paràmetres de la UE per impulsar el coneixement i la innovació. A Europa hi ha actualment 276 regions. Grau també recorda alguns intents que s’han fet en el passat recent per cobrir aquest buit entre els municipis i el país, com el Consorci del Camp de Tarragona i la Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona, que no han tingut èxit.

Governança de la regió

Però tota aquesta feina que s’ha fet fins ara, i la que es portarà a terme els propers mesos, s’ha de plasmar amb l’obtenció d’aquestes competències per a la regió, i això s’haurà de fer amb un acord del Parlament de Catalunya per cedir-les a la Diputació de Tarragona. Grau insisteix que l’ordenament jurídic actual ho permet i és una decisió política. L’altre punt important és la dimensió exacta de la Catalunya Sud. L’exrector de la URV va voler deixar molt clar que les fronteres de la regió que proposen no estan definides i el gran dubte -i oportunitat-és si la vegueria del Penedès es vol afegir al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Un procés que arrenca el 2007

La Regió del Coneixement Catalunya Sud va començar a caminar l’any 2007 a partir de l’aliança proposada des de la Diputació de Tarragona amb el món del coneixement amb l’objectiu de transformar la realitat social i econòmica de les deu comarques d’aquest territori. Josep Poblet, que des de llavors presideix l’ens supramunicipal, apostava per “lideratges compartits” i per anar incorporant el teixit productiu i la societat “com una taca d’oli”.

La formació superior és un dels eixos de la Regió del Coneixement, i per això es va incorporar la signatura aquell mateix any d’una aliança estratègica amb la Universitat Rovira i Virgili, llavors dirigida pel rector Francesc Xavier Grau, que un cop va deixar el càrrec el 2010 ha sigut el gran referent del projecte com a director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement, creada fa quatre anys.

Tampere, a Finlàndia, i Trentino, a Itàlia, són models seguits de prop

Des de la Regió del Coneixement Catalunya Sud s’han fixat en dues regions que fa anys que impulsen el seu creixement a partir de la innovació: Tampere (Finlàndia) i Trentino (Itàlia). L’anomenat grup nuclear gestor -format per polítics locals de les capitals de comarca i els municipis més grans del territori, les delegacions del Govern al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre i un representant de Presidència de la Generalitat-, que és qui ha treballat en la primera fase, ha visitat aquestes regions per conèixer la seva realitat. Trentino rep cada any 6,5 milions de turistes, una xifra molt semblant a la de la Catalunya Sud.

stats