GASTRONOMIA
Camp de Tarragona 24/01/2018

El Vendrell obre la temporada de xatonades

La capital del Baix Penedès celebra el 4 de febrer aquesta popular i tradicional festa gastronòmica

Ara
2 min
El Vendrell obre la temporada de xatonades

El VendrellEl diumenge 4 de febrer, a partir de dos quarts d’onze del matí, a la Rambla, el Vendrell celebrarà la Xatonada Popular amb el 32è Concurs de Mestres Xatonaires, la 31a Exhibició de Xatonaires Infantils, la 25a Fira de Productes Alimentaris Naturals i Artesanals i el 2n Xató Experience.

Els cursets Aprèn a fer xató començaran el dilluns 29 de gener, amb la participació de 240 infants i 70 adults. Amb aquests cursets, impartits per membres de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, els infants no només aprenen a fer xató, sinó que també adquireixen coneixements sobre els productes de la terra que formen part de la recepta. Entre els nens i les nenes que hagin fet prèviament els cursets i participin en l’exhibició infantil se sortejarà una PlayStation 4 i un val de regal per bescanviar per un joc, gentilesa de Telelux.

Sobre el Concurs de Mestres Xatonaires, les inscripcions es poden fer a la Regidoria de Promoció Econòmica (telèfon 977 66 52 53) i al Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC) de l’Ajuntament. El nombre màxim de participants serà de 50.

Una jornada plena d’activitats

Durant el matí del mateix dia també hi haurà una trobada de plaques de cava i la ruleta benèfica, que enguany anirà a càrrec de l’Escola Garbí.

A partir de les 12 del migdia es farà el repartiment d’unes 1.500 degustacions de xató, els tiquets de les quals es començaran a vendre una hora abans al preu de 7 euros. A la una, a l’espai Xató Experience, tindrà lloc un showcooking, que anirà a càrrec d’Oriol Castro, cuiner amb dues estrelles Michelin i ambaixador de la Ruta del Xató.

Com a actes previs, el dissabte 3 de febrer, a partir de dos quarts de sis de la tarda i a l’espai Xató Experience, es faran les següents activitats adreçades a infants: el taller Aprèn a fer xató, l’actuació del Mag Nebur i el taller d’experimentació per elaborar una coca rústica de xató.

El patrocinador de la Xatonada Popular del Vendrell és Supermercats Bonpreu Esclat.

Un plat tradicional penedesenc

El Vendrell és un dels municipis més lligats a aquesta tradició gastronòmica i obre, el primer diumenge de febrer, el calendari xatonaire a la comarca del Baix Penedès.

El xató com a plat típic es presenta a tota la zona del Penedès històric. Així, des del novembre fins a l’abril diversos municipis penedesencs organitzen les seves diades. Altres localitats de la zona com Vilanova, Vilafranca o Sitges també celebren jornades gastronòmiques amb el xató com a protagonista.

El xató és un plat tradicional català que s’elabora amb escarola i peix dessalat: bacallà, tonyina i anxoves o seitons. Però el principal secret del xató, el que el fa més atractiu, és la salsa, que s’elabora amb ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, sal i oli d’oliva. Actualment gairebé totes les poblacions dels dos Penedesos i el Garraf disposen d’almenys una variant de la recepta d’aquest plat. Aquesta és una de les propostes gastronòmiques més tradicionals, representatives i essencials del Gran Penedès.

stats