TERRA -NO SOMNIS-
Camp de Tarragona 09/10/2019

Aromes i sons terapèutics

Ruth Troyano Puig
2 min
El pianista falsetà compon el nou disc en un espai inèdit.

Www.ruthtroyano.cat“És un projecte que neix del cooperativisme. Jo tenia temps per dedicar al piano, i la Cooperativa Falset Marçà, un vi de syrah”, diu el músic falsetà Lluís Capdevila, que viu a cavall entre la ciutat de Nova York i el Priorat. L’estiu passat es va quedar amb ganes de fer un concert a la sala de barriques del celler cooperativista, que aquest 2019 celebra el centenari de l’edifici modernista, però ara està culminant un projecte més ambiciós, compassant musicalment dos vins, un que fa la criança en barrica i l’altre que s’afina a l’ampolla. Les anyades 2018 i 2012 del raïm de syrah dels socis han tingut el privilegi d’envellir entre notes de piano, entre els mesos de març i setembre.

El pianista prepara en un espai íntim, envoltat de vida líquida i notes reparadores, el seu quart disc. Seran 9 composicions creades expressament per al syrah de la cooperativa; són en efecte la seva banda sonora. “Volia veure fins on podia arribar. Si la música pot curar o canviar l’estat d’ànim, també pot fer evolucionar un vi a millor, no? Tenia el convenciment que les ones hi repercutirien positivament”. Després de 200 hores de música, el vi havia canviat. “El meu so de piano és potent, doble i penetrant. En això se’m distingeix, però l’afinació de 440 no era l’adequada. En un viatge a Nova York, vaig saber que la freqüència 432 és més efectiva; és l’arrel quadrada de la velocitat de la llum i proporciona una vibració més equilibrada”, diu Capdevila.

El canvi fet amb el diapasó novaiorquès es va revelar efectiu. En el primer tast amb l’enòloga Marta Ferré van identificar desordre i revolució, explosió d’aromes i efervescència en el vi. Després de 100 hores més d’assaig a 432, va arribar la calma. “L’energia del nou treball me l’ha donat el contacte amb el vi. És un procés paral·lel, ens alimentem mútuament”, comenta el pianista falsetà. I afegeix: “El disc seran tonalitats menors, hi haurà menys jazz i més piano. Són melodies, és música que acompanya el fet de beure vi”. “Tocar en un celler és inspiració. Ho he fet al matí mentre es movien palets i barriques amb el toro, però també de nit, en silenci. I he tingut en compte la lluna nova”, desvela. Mentre acaba de polir les composicions, recorda la crítica musical del tercer disc i el paral·lelisme amb la descripció del vi que ara l’escolta. “Noto que la mateixa intenció i sentiments que vaig posar a crear la música són al syrah. I l’equilibri de la nova afinació. Em fascina. La música s’ha transformat molt, però el directe de petit format la revolucionarà encara més quan es comencin a desvelar les seves propietats saludables”, adverteix. Vi i àlbum ja es poden reservar a Etim.cat. Serà la millor teràpia de l’any.

stats