Música

Es busca músic de qualsevol estil. Requisit: viure en un micropoble

El Festival Itinera i la Fundació La Caixa ja preparen els concerts de petit format per a aquest estiu

2 min
Un dels concerts organitzats durant el Fesival Itinera Parlem

TarragonaJazz, blues, música cubana o rock'n'roll. Qualsevol estil és benvingut. Això sí, ha de sonar bé i, a més a més, hi ha un requisit indispensable: que almenys un dels integrants del grup visqui en un micropoble. Si és així, compte a fer plans per a aquest estiu, perquè potser us surt algun bolo prou ben pagat en un escenari envoltat de camps i prats. 

El Festival Itinera Parlem, amb l'ajuda de la Fundació La Caixa, escalfa motors i ja busca pobles de menys de 1.000 habitants on organitzar concerts de petit format però de gran qualitat. Aquesta iniciativa, que va néixer de la mà de l'Associació de Micropobles de Catalunya l'any 2021 i que ja s'ha anat fent gran, en la seva quarta edició "ha fet un pas endavant", segons ha explicat el president de l'entitat, Joan Solà, i ara ja no només busca pobles per convertir-los en escenaris de concerts, sinó que també busca artistes.

"És com un tancament del cercle", ha dit Agnès Fort, directora del festival. D'aquesta manera, no només s'acosta la cultura de qualitat als petits pobles de Catalunya, sinó que també es dona un cop de mà als músics d'aquestes poblacions que encara tenen més dificultats per guanyar-se la vida amb la música. La recerca va començar el 18 de març i els interessats poden inscriure's en aquest formulari fins al 18 de maig. Han de ser grups d'un a quatre músics i almenys un dels integrants ha d'estar empadronat en un micropoble. Un jurat en seleccionarà els millors i els anunciarà el 3 de juny. "Esperem que, com a mínim, entre un 15 i un 20% dels músics d'aquesta edició vinguin de l'entorn rural", ha dit Patricia Alocén, responsable territorial de la Fundació la Caixa. Tot i així, ha reconegut que, tractant-se del primer cop que es fa una convocatòria d'aquest tipus, és una gran incògnita saber quants músics rurals s'apuntaran al festival que, aquest any, anirà de l'1 de juny al 31 d'octubre.

Durant la presentació, que s'ha celebrat al CaixaForum de Tarragona, han fet una breu actuació el pianista Jorge Varela i la compositora i cantant Laura Garí, que és originària de Móra d'Ebre però que actualment viu a Marçà, un poble del Priorat que no arriba als 600 habitants. Segons ha explicat Garí, al món rural "no és fàcil trobar una sortida laboral en l'àmbit cultural" per molt talent que hi pugui haver. Malgrat això, ha dit que també té algun avantatge viure en pobles petits: "Quan et fas un mica de circuit, el boca-orella ajuda molt. És la sort d'estar una mica més emparada".

A Catalunya, els micropobles representen més de la meitat del total de municipis i ocupen més de la meitat del territori del país. Tot i així, només hi viu el 3% de la població. De fet, el 80% de catalans es concentren en només el 10% de les ciutats.

stats